El Niño dwingt 210 Colombiaanse gemeenten water te rantsoeneren

Van de meer dan 1100 gemeenten in Colombia zijn een totaal van 210 gemeenten genoodzaakt water te rantsoeneren en nog eens 300 lopen het risico aan een watertekort als gevolg van El Niño, meldde de Colombiaanse minister van huisvesting, Luis Felipe Henao.

“Het huidige El Niño fenomeen is het meest ernstige dat het land heeft doorgemaakt in 50 jaar”, zei de minister tijdens een evenement in Santa Maria, de hoofdstad van het departement Magdalena.

Henao zei dat 21 van de 32 departementen van het land waren getroffen door El Niño, en de zwaarst getroffen zijn La Guajira, met 78 procent minder water, Magdalena (54 procent) en Atlántico (48 procent).

Santa Maria is het zwaarst getroffen departementale hoofdstad, Henao legde uit dat de drie rivieren die water leveren aan de stad vrijwel droog zijn.

Eerder ontving de stad 800 liter water per seconde terwijl nu de drie rivieren samen in staat zijn om slechts 100 liter te leveren per seconde. Dat is de reden waarom het water dat wordt verbruikt door de mensen uit putten komt (500 liter per seconde), voegde hij eraan toe.

Cali en Ibague, hoofdsteden van de departementen Valle del Cauca en Tolima worden ook beïnvloed door water rantsoenering en de effecten worden zwaarder gevoeld als gevolg van een warmer klimaat.

Echter verzekerde de minister dat er op dit moment 656 nood- en rampenplannen actief zijn om deze crisis aan te pakken.

Volgens deskundigen zal het El Niño fenomeen blijven verslechteren en de komende drie maanden zal het ergste zijn.