EU klaar om Colombia te helpen in vredesproces

De Europese Unie zei dinsdag dat het klaar is voor het zorgen van concrete hulp voor Colombia om te helpen in het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC.

De gesprekken tussen de centrum-rechtse regering van president Jose Manuel Santos en de marxistisch geïnspireerde FARC hebben tot dusver geleid tot drie voorlopige akkoorden van de vijf die in het algemeen vredesakkoord staan.

De voorlopige akkoorden omvatten de samenwerking op het beëindigen van de drugshandel, landbouwhervormingen en FARC’s toekomst als een conventionele politieke partij.

“Ik wil benadrukken dat de EU haar steun zal blijven verlenen aan de vredesonderhandelingen,” aldus Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy na een ontmoeting met Santos te hebben gehad in Brussel.

“We staan ​​ook klaar om concrete hulp te bieden aan Colombia in de uitvoering van het vredesakkoord, zodra de onderhandelingen zijn afgerond,” zei Rompuy.

Van Rompuy gaf geen specifieke details van de mogelijke steun, maar benadrukte de noodzaak om de talrijke slachtoffers van het conflict te helpen en het bevorderen van sociale verzoening.

Santos zei dat de EU-steun enorm belangrijk is in deze cruciale fase van de onderhandelingsgesprekken.

Santos vertelde maandag in Spanje dat de regering en de FARC nu bezig zijn met de twee meest gevoelige kwesties; afspraken over herstelbetalingen voor oorlogsslachtoffers en de ontwapening en reïntegratie van de 8.000 man tellende rebellen.

“Dit is de reden waarom we op zoek zijn naar politieke steun, zodat elke beslissing die de Colombianen nemen internationale steun heeft,” zei Santos.

De Colombiaanse president is op een Europese tournee om te lobbyen voor de oprichting van een Europees fonds dat gebruikt zou kunnen worden voor de financiering van agrarische projecten die cocaïneteelt zou moeten vervangen.

Santos zal woensdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn ontmoeten om vervolgens door te reizen naar Portugal, Frankrijk en Groot-Brittannië.