Export Colombiaans fruit naar EU steeg met 18%

De export van Colombiaans fruit bereikte in 2014 een bedrag van 46 miljoen dollar tegenover 39 miljoen tussen januari en oktober 2013, dat is een stijging van 18%.

“De landen die het meest Colombiaans fruit kochten waren Duitsland en Nederland”, zei Procolombia, het bureau dat de export, toerisme, investeringen en het land zelf promoot, in een verklaring.

Verse kruisbessen werden het meest geëxporteerd naar Europa. De omzet steeg met 14,1%, volgens de gegevens van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Ook Gulupas, avocado’s, passievruchten, ananas, pitahaya’s (drakenvrucht), mango’s en de Tahiti limoen werden geëxporteerd.

Volgens Procolombia is de toename van de export te wijten aan de “tarifaire voordelen” van een gedeeltelijk handelsakkoord dat van kracht is sinds augustus 2013. De producten worden geleverd met een nultarief, terwijl men in veel gevallen tot 17,6% moeten betalen.

Procolombia kondigde aan dat zes ondernemers van verse groenten en kruiden uit Colombia de Fruit Logistica 2015 bijwonen, een beurs gespecialiseerd in tuinbouw dat wordt gehouden in Berlijn van 4-6 februari, om de zakelijke kansen te vergroten in Europa.