De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben hun vredesbesprekingen vandaag weer hervat, nadat de verhoudingen tussen beide partijen de afgelopen dagen behoorlijk waren verslechterd. Reden daarvoor was de aanval van het Colombiaanse leger van afgelopen donderdag. Daarbij kwamen in totaal 26 rebellen om het leven.
Hoewel de gesprekken tussen beide kansen weer hervat zijn, hebben die aanvallen de onderhandelingen zeker geen goed gedaan, zo meldt Pablo Catatumbo, onderhandelaar en lid van de FARC, vandaag aan het Franse persbureau AFP. Hij zegt: “Zonder twijfel zijn de schrijnende gebeurtenissen van afgelopen week een stap terug in de tot dusver geboekte vooruitgang.”
‘Spiraal van geweld en haat’
Na de aanval van vorige week liet de FARC vrijdag weten de wapenstilstand op te schorten. Volgens de rebellen zegt de Colombiaanse regering van president Juan Manuel Santos wel dat hij vrede wil, maar blijft het regeringsleger de FARC-rebellen maar aanvallen. De wapenstilstand tussen beiden werd in december vorig jaar gesloten.
Vlak voor de rebellenbeweging met die verklaring kwam, liet president Santos al weten dat hij versnelde onderhandelingen wilde om een eind te maken aan de “spiraal van geweld, haat en wraak”. De aanval van vrijdag, een bombardement gevolgd door een grondoffensief, waren de dodelijkste in twee jaar tijd.
Colombia is al sinds 2012 met de FARC in gesprek over vrede. Die onderhandelingen liepen tot dusver opmerkelijk voorspoedig. Er zijn al deelovereenkomsten gesloten op het gebied van landhervorming, politieke deelname door de FARC, drugs en mijnen. De vredesbesprekingen zijn voor een groot deel het initiatief van president Santos, wiens termijn in 2018 afloopt. (bron: nrc.nl)