Goede resultaten voor Colombiaanse avocado’s

De Colombiaanse Hass avocado sector is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Het uitstekende klimaat en de bodemgesteldheid van Colombia is bevorderlijk voor relatief lage productiekosten. De bevoorrechte geopolitieke positie en de verschillende vrijhandelsakkoorden die Colombia heeft met de grootste markten ter wereld, wijzen allemaal op een veelbelovende toekomst voor de Colombiaanse avocado.

“Dit jaar zagen we een ongekende uitbreiding van nieuwe zakelijke projecten en plantages in de Colombiaanse koffieproducerende regio, die uitstekende agro-ecologische omstandigheden biedt en waar veel ondernemers uit Antioquia zijn aangetrokken door de kosten van het land, de lagere stedelijke druk en de beschikbaarheid van de arbeiders”, legt Andrés Mejía, directeur van CORPOHASS uit.

In het afgelopen jaar is er meer dan 1.000 nieuwe hectares aangelegd dat resulteert in een totaal van 10.000 hectare, waarvan 60% al hun productieve fase hebben. De productieve fase begint na 3 jaar na het planten. De productiepiek wordt na zeven jaar bereikt.

“Slechts een klein percentage van de hectares die in productie zijn hebben hun hoogtepunt bereikt. Wij geloven dat de groei de komende jaren exponentieel zal zijn”, zegt Andrés en benadrukt dat, “terwijl vorig seizoen 70 containers werden geëxporteerd, nu het vooruitzicht is om met de 2014- 2015 campagne de 160 containers te bereiken”.

Terwijl de productie in Colombia niet wordt gekenmerkt door hoge mechanisatie, is de opbrengst verkregen van 7 jaar oude velden ongeveer 15 ton per hectare. Andrés merkt op dat “sommige boerderijen mid-tech irrigatiesystemen hebben geïmplementeerd en hebben nog meer rendement verkregen.”

Terwijl Colombia ook toegang heeft tot Canada en het Caribisch gebied, gaat 98% van de Hass Avocado’s export naar Europa.

Eerder dit seizoen, in oktober en november, behaalde het Colombiaanse fruit al zeer goede rendementen dankzij de daling van de Chileense fruit productie. In december, gingen de prijzen licht dalen als gevolg van de hogere waarde van de Spaanse en Israëlische avocado’s, maar volgens Andrés, is de prijs nog steeds zeer aantrekkelijk.

“We verwachten ook goede prijzen voor onze avocado’s in februari en maart, want zij zullen worden verscheept aan het einde van de Spaanse en Israëlische seizoenen en Peru zal dan net starten met hun eigen seizoen. Deze 5-6 weken, hebben de Colombiaanse avocado’s in het verleden uitstekende rendementen geleverd en dit zal zo blijven, want tegenwoordig is het nog steeds de enige producent met dit voordeel”, concludeert Andrew.