Guerrillabeweging ELN laat zes gijzelaars vrij

Guerrillabeweging het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), heeft op zondag zes gijzelaars in het noordoosten van Colombia vrijgelaten, aldus het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC).

ELN heeft nu acht gijzelaars in de laatste drie dagen bevrijd nadat de linkse rebellengroep twee mensen op vrijdag heeft vrijgelaten.

De vrijlating van de gijzelaars op zondag, waaronder twee politieagenten en vier burgers, vond plaats in een gebied in het departement Norte de Santander, die dicht bij de grens met Venezuela ligt.

“De ICRC-teams, die de gebieden bezochten, controleerden of de zes mensen in adequate gezondheidsomstandigheden verkeerden,” zei de mensenrechtengroep in een verklaring.

De politieagenten werden 75 dagen lang gevangen gehouden, terwijl een van de burgers, een vrouw, vier maanden lang door het ELN werd vastgehouden.

Op vrijdag heeft de groep twee werknemers van een oliebedrijf in de provincie Arauca, dat ook dicht bij de grens met Venezuela ligt, vrijgelaten.

President Ivan Duque heeft geweigerd de vredesbesprekingen met de guerrillagroep te hervatten totdat deze een einde maakt aan de ontvoeringen en de rekrutering van minderjarigen, de gijzelaars die hij momenteel vasthoudt vrijlaat en een einde maakt aan de aanvallen op de infrastructuur – zoals oliepijpleidingen – in het land.

Terwijl het ELN er niet in geslaagd is een vredesakkoord te bereiken met de vorige regeringen, zei zijn belangrijkste onderhandelaar, Pablo Beltran, in mei dat de groep openstond voor deelname aan een staakt-het-vuren van drie maanden dat bij de Verenigde Naties wordt besproken, maar op dit moment het hoofd heeft bij de coronaviruspandemie.

Bron :
Foto:eltiempo