‘Het geweld in Colombia is historisch laag’

De FARC, Colombia’s oudste en sterkste linkse rebellenleger, heeft sinds maandag een eenzijdige wapenstilstand voor een maand in werking gesteld. Dit is de tweede keer in het afgelopen jaar dat de guerrilla-groep een wapenstilstand heeft verklaard. De eerste, in december vorig jaar aangekondigd, werd beëindigd in april, toen een eenheid van de FARC elf Colombiaanse soldaten hadden gedood. Dat leidde tot een escalatie van de oorlog die de vredesbesprekingen in Havana tussen de regering en de guerrilla’s in gevaar bracht.

Alhoewel de oorlog door blijft gaan, is het geweld dat er mee gepaard gaat volgens het tijdschrift The Economist gedaald. Slachtpartijen, ontvoeringen, verdwijningen en het aantal vluchtelingen zijn op een historische laag niveau. Dat komt deels omdat de regering in de loop der tijd winst heeft geboekt ten opzichte van de FARC, die nu grotendeels beperkt zijn tot afgelegen gebieden. De FARC heeft de ontvoeringen om winst uit te behalen afgezworen.

De wapenstilstand, die maandag is ingegaan, verbetert de kansen van de beëindiging van het conflict dat al 50 jaar gaande is. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos, heeft gezegd dat de regering de aanvallen op de guerrilla zal de-escaleren . Om de Colombianen gerust te stellen, die vermoeden dat de FARC niet echt geïnteresseerd is in vrede en de vredesgesprekken zo lang mogelijk uitrekken, heeft Santos gezegd dat hij hun vorderingen in november zal herzien. Als er dan niet genoeg progressie is, kan hij zich terug trekken.

De opmerkingen van het gerenommeerde Britse tijdschrift wordt begeleid door onderstaande grafiek die van 1985 tot vandaag, de nummers van de ontvoeringen en vluchtelingen aangeeft, waarbij de hoogste niveaus van deze factoren zijn opgenomen tussen 2000 en 2003.

20150725_woc988_2