In beslag genomen Colombiaanse schat weer terug in Colombia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Colombia heeft verschillende waardevolle precolumbiaanse stukken gepresenteerd die terug gekeerd zijn vanuit Spanje. Alsof het een weerspiegeling was van het dagelijkse leven in Colombia tussen 1600 voor Christus en de zevende eeuw. De 691 archeologische artefacten gewaardeerd op € 5.000.000 zijn weer teruggebracht naar Colombia en geven en mooi beeld van het leven toentertijd.

Colombiaanse autoriteiten hebben een jaar geleden gevraagd voor de terugkeer van de 691 stukken, die in beslag zijn genomen door de Spaanse politie in 2003, als onderdeel van “Operación Florencia”, een operatie tegen de drugskartels en het witwassen van geld. Voor een decennium is de collectie bewaard gebleven in het museum “Museo de América” in Madrid.

De stukken komen uit verschillende tijdperken, culturen en regio’s en bestaan voornamelijk uit keramische werken zoals potten, schalen, glazen maar ook ocarina’s, maskers, menselijke en dierlijke figuren, fluitjes en objecten die werden gebruikt om de graven te versieren.

“Het is een overwinning tegen de illegale handel in cultuurgoederen zoals nooit eerder gezien”, zegt Fabian Sanabria, directeur van Instituto Colombiano Antropología e Historia.
De stukken zullen worden bestudeerd om de precieze herkomst te bepalen, zodat ze kunnen schitteren in een grote tentoonstelling dat in oktober gepland staat.