De directeur van INDEPAZ, Leonardo González, bevestigde dat leiders niet worden aangevallen vanwege wie ze zijn, maar vanwege de processen die ze vertegenwoordigen in de samenleving.
In een interview met Caracol Radio maakte Leonardo González, directeur van Het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ), de balans op van het geweld in Colombia in 2024. Ondanks een lichte daling in bepaalde indicatoren, zoals moorden op sociale leiders en bloedbaden, zijn de cijfers nog steeds alarmerend.
Volgens González zijn er in 2024 173 sociale leiders vermoord, 76 massamoorden, 31 ondertekenaars van het vredesakkoord vermoord en meer dan 300 minderjarigen onder dwang gerekruteerd.
In een interview met Caracol Radio legde de directeur van INDEPAZ ook uit dat een sociaal leider een persoon is die zich inzet voor de processen van hun gemeenschap, zoals de verdediging van mensenrechten, de uitvoering van het vredesakkoord of de uitbreiding van inheemse reservaten en Afro-afstammelingenraden.
Hij benadrukte echter dat leiders niet worden aangevallen vanwege wie ze zijn, maar vanwege de processen die ze vertegenwoordigen, waardoor ze het doelwit worden van bedreigingen en moorden.
Een van de meest verontrustende punten is de toename van gedwongen rekrutering van minderjarigen door gewapende groepen. González onthulde dat deze groepen sociale netwerken zoals TikTok en Instagram gebruiken om kinderen en jongeren te rekruteren.
“Ze beloven hen valse paradijzen en macht en verleiden hen om zich bij hen aan te sluiten,” zei hij. Een recent onderzoek onder leiding van INDEPAZ leidde tot de identificatie en melding van meer dan 70 sociale media-accounts die verband hielden met deze activiteiten, wat leidde tot het openen van een onderzoek door het Openbaar Ministerie.
González deed een dringende oproep aan ouders om toezicht te houden op de inhoud die hun kinderen consumeren op het internet en om waakzaam te zijn over de activiteiten van hun kinderen.
González wees erop dat het geweld zich concentreert in departementen als Cauca, Nariño en Norte de Santander, waar gedwongen verplaatsing, opsluiting en afpersing de grootste problemen zijn. In andere regio’s, zoals Caquetá, is er echter een afname van het geweld, maar een toename van misdaden zoals afpersing als gevolg van de intensivering van het conflict.