’s Werelds beste rum komt uit Colombia

De beste rum van de wereld is volgens de jury van het gerenommeerde World Spirits Competition 2015 een Colombiaanse rum die de naam Parce Rum draagt. De twaalf jaar oude rum won maar liefst vier awards in de categorieën “Best Rum”, “Best Extra Aged Rum”, “Double Gold Medal” en “Best in Show Aged White Spirit”. De achtjarige Parce Rum won ook een award in de categorie “Gold Medal” en een award oor het design van de verpakking. Volgens de jury is Parce Rum, “Een groot succes met een nieuwe geest”.

Wat begon als een droom om ’s werelds beste rum te maken is uitgegroeid tot een bonafide realiteit. Nieuwkomer Parce Rum dat het opnam tegen 169 concurrenten ging met vijf belangrijke awards naar huis tijdens de 15e jaarlijkse San Francisco Wereld Spirits Competition dat eind maart in het Hotel Nikko werd gehouden.

Het creëren van een voortreffelijke rum kwam van de Amerikaanse gebroeders Jim, Patrick en Brian Powers en de Colombiaanse Jaime Uribe, de beheerder van het bedrijf.
Patrick Powers was in de jaren ’90 in Colombia geweest en werd verliefd op het land. Hij raakte zo verknocht aan het land dat hij zijn eigen bedrijven er heen bracht en een gezin vormde met een Colombiaanse. Zijn broer Brian adopteerde een meisje uit Colombia.

De gebroeders gingen samen met Jaime Uribe de uitdaging aan en begonnen in hun thuisbasis in Bogotá waar hun master blenders, Arthur Fernandes en zijn zoon Brojen Fernandes Domecq deze kwaliteitsrum maken.

De naam Parce betekent goede vriend en wordt vooral in het departement Antioquia gebruikt. Vreemd genoeg wordt deze speciale rum niet in Colombia zelf verkocht maar alleen in het buitenland, met name in Amerika.

Website: Parce Rum