Jaaroverzicht 2014: De impact van Colombia op de wereld

Jaaroverzicht 2014: De impact van Colombia op de wereld

Colombia heeft haar stempels gedrukt in 2014, maar het was meer dan alleen de glorie van James Rodriguez tijdens het WK in Brazilië. Hier zijn een paar andere Colombiaanse gebeurtenissen die dit jaar internationale aandacht hebben getrokken.

nijlpaard_escobar
Escobars Nijlpaarden gesteriliseerd
Dierenartsen zijn begonnen met het steriliseren van afstammelingen van de nijlpaarden die drugsbaron Pablo Escobar verscheepte naar zijn privé-dierentuin. De nijlpaarden leven op het landgoed dat Escobar toebehoorde, in de noordelijke provincie Antioquia. De populatie bevindt zich echter niet langer uitsluitend op het landgoed. In mei van dit jaar werd geschat dat zo’n 40 nijlpaarden zich verplaatsten naar andere delen van het land. De reden is dat de dieren territoriaal zijn. De nijlpaarden die de machtsstrijd verliezen vertrekken. De nijlpaarden vormen een gevaar voor de bevolking van de dorpen die rondom het landgoed liggen.  Ook eten ze veel van de natuurlijke vegetatie en van landbouwgewassen

a350klm
Colombia stijgt op
Het land werd dit jaar nog meer verbonden met de wereld nadat de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca in juni is begonnen met het aanbieden van directe vluchten Londen-Bogota. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft in juli aangekondigd dat ze in maart 2015 beginnen met rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Bogota en Cali. KLM keert terug naar Colombia na het stoppen van directe vluchten in 1995.

shakira-milan27102014
Shakira in de spotlight
De Colombiaanse muzikale popster had dit jaar in en buiten Colombia een interessant jaar. In februari opende de zangeres een school voor kansarme kinderen in Cartagena met haar ‘Pies Descalzos’ charitatieve stichting. De school is de achtste op rij in het land.
Shakira zong ook tijdens de slotceremonie van het WK in Brazilië in juli van dit jaar.
In februari werd ze beschuldigd van “het bevorderen van homoseksualiteit” door een woedende wethouder uit Bogota na de release van een stomende videoclip (‘Can’t Remember To Forget You’) waarin zij samen met zangeres Rihanna verscheen.
De in Barranquilla geboren zangeres wordt voor de tweede keer moeder. Ze is dit jaar zwanger geworden van de Spaanse voetballer Gerard Piqué.

Rainbowbandera28082014
Een mijlpaal voor homorechten
Het jaar 2014 had ook een aantal voordelen voor de rechten van paren van gelijk geslacht. In augustus verleende het grondwettelijk hof in Colombia beperkte adoptie rechten aan homo’s en lesbiennes. Verónica Botero en Ana Elisa Leiderman hadden deze zaak aangespannen om ook Leiderman als wettelijke ouder te erkennen van Botero’s biologische dochter, die door middel van kunstmatige inseminatie is verwekt.

Gabriel_Garcia_Marquez_24112014
Overlijden van Gabriel Garcia Marquez
De Nobelprijs-winnende titaan die zowel Colombia en een geheel nieuw genre van schrijven (‘magisch realisme’) op de literaire kaart heeft gezet met zijn boek ‘Honderd jaar eenzaamheid’, is overleden op 17 april van dit jaar. Hij stierf in zijn woning in Mexico City op de leeftijd van 87 jaar. De Colombiaanse schrijver wordt beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van de 20ste eeuw.
De aankondiging in november dat zijn verzameling van geschriften op een veiling werd gekocht door het Harry Ransom Center van de Universiteit van Texas, veroorzaakt controverse en teleurstelling in Colombia.

F1CelebracionvsGRE
Colombia schittert op het WK voetbal

Na 16 jaar afwezigheid heeft Colombia’s nationale elftal zich gekwalificeerd voor het WK in Brazilië. ‘Los Cafeteros’ veroverden al vrij snel de harten van voetbalfans over de hele wereld met hun gezamenlijke dans die ze uitvoerden nadat ze gescoord hadden. Colombia was nog nooit zo ver gekomen in een WK. Ze bereikten de kwartfinales en stranden tegen Brazilië. Deze wedstrijd bracht naderhand veel onenigheid vanwege de gelijkmaker van de Colombiaan Mario Yepes die wel of niet terecht afgekeurd werd. Daarna werd maanden lang de kreet “Era gol de Yepes” de wereld in geroepen om de ontevredenheid van Colombia duidelijk te maken.
Ook al won Messi de Gouden Bal voor beste speler van het WK, James Rodriguez was zonder twijfel de sterspeler van het WK.  Hij kreeg veel bewondering voor zijn optreden en won de gouden schoen voor topscorer van het WK in Brazilië.

_76813840_023437308-1
Juan Manuel Santos wint tweede termijn als president

De Colombiaanse president won een tweede termijn in een klinkende overwinning op zijn rechtse rivaal, Oscar Ivan Zuluaga in de run-off verkiezingen op 15 juni. De verkiezing trok de aandacht van de wereld vanwege het effect dat zou hebben op het vredesproces. Zuluaga heeft campagne gevoerd over beëindiging van de gesprekken met de FARC-rebellen, terwijl Santos campagne gevoerd heeft op een zogenaamde ‘vrede platform’.

7colopgepaktDEAagent
7 Colombianen uitgeleverd aan de VS voor moord DEA agent

De moord van de Drug Enforcement Agency (DEA) Special Agent James ‘Terry’ Watson in juni 2013 tijdens een mislukte overval deed veel stof opwaaien in Bogota’s internationale gemeenschap en pakte voorpaginanieuws over de hele wereld. Watson was het slachtoffer van een zogenaamde ‘paseo millonario’ waar een taxichauffeur en zijn handlangers hun nietsvermoedende passagiers beroven. Op 1 juli van dit jaar werden zeven van de verdachten aangehouden en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ten minste twee van de verdachten zijn schuldig bevonden.

9183719
Nansen Refugee Award voor vrouwen in Buenaventura
‘Het Vlinders Netwerk’, een vrouwen-rechten organisatie in Buenaventura die ontheemde overlevenden van seksueel misbruik helpen kreeg in september de VN Nansen Refugee Award. De VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, zei: “Elke dag zetten zij hun eigen leven op het spel om de misbruikte en ontheemde vrouwen en kinderen te redden. De vlinders zijn een echte grassroots organisatie en ze helpen de meest kwetsbare mensen in de meest kwetsbare regio”.

424921
Staatsbezoeken
Een aantal staatsleiders en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders bezochten Colombia in 2014, met inbegrip van de Japanse premier Shinzo Abe, de Noord-Ierse vicepremier Martin McGuinness, de Belgische prinses Astrid, de Nederlandse koningin Máxima, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.
Laten we de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla niet vergeten. Prins Charles kwam in november in het nieuws toen hij een plaquette onthulde ter nagedachtenis aan de omgekomen Britten tijdens de slag om Cartagena in 1741. De stad was in handen van de Spanjaarden, maar de Spaanse slachtoffers werden op de plaat niet vernoemd.
President Santos ging in november op missie in Europa waar hij ontmoetingen had met leiders in Europa om steun te krijgen voor Colombia in het vredesproces met de FARC-rebellen en financiële hulp te vragen in het geval van een vredesakkoord. Naast het vragen om steun in het vredesproces was de Colombiaanse president ook op Europese tournee om te lobbyen voor de oprichting van een Europees fonds dat gebruikt zou kunnen worden voor de financiering van agrarische projecten die cocaïneteelt zou moeten vervangen.

Cosmopolitan "Fun, Fearless" Latina Awards
Colombiaans-Amerikaanse actrice onthult deportatie van haar familie in VS

Slechts enkele dagen nadat de Amerikaanse president Barack Obama zijn immigratiehervorming in november aankondigde, schreef de Colombiaans-Amerikaanse actrice Diane Guerrero een opiniestuk in de LA Times, waarin ze uitlegde dat haar familie werd opgepakt en gedeporteerd naar Colombia toen zij slechts 14 jaar oud was. Ze kwam thuis van school in een leeg huis en buren vertelde haar wat er gebeurd was. “Geen enkele persoon op elk niveau van de overheid nam contact met me op”, schreef ze. “Niemand controleerde of ik wel een plek had om te wonen of genoeg voedsel had om te eten. Op mijn veertiende leefde ik eigenlijk op mezelf”. Met haar opiniestuk in de LA-Times hoopt Diane de discussie over het immigratievraagstuk gaande te houden. Ze wil dat de focus komt te liggen op het bijeen houden van families.

dialogosdepaz25082014
De vredesbesprekingen

Er is geen tekort aan nationale en internationale aandacht voor het vredesproces in Colombia. De wereld en het nieuws houdt nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten van de vredesonderhandelingen die plaats vinden in Cuba. De gesprekken tussen de centrum-rechtse regering van president Jose Manuel Santos en de marxistisch geïnspireerde FARC hebben tot dusver geleid tot drie voorlopige akkoorden van de vijf die in het algemeen vredesakkoord staan. De voorlopige akkoorden omvatten de samenwerking op het beëindigen van de drugshandel, landbouwhervormingen en FARC’s toekomst als een conventionele politieke partij. De vredesbesprekingen kwamen onlangs nog in het geding toen de FARC een Colombiaanse generaal ontvoerde. De vredesonderhandelingen werden opgeschort maar werden weer hervat nadat de FARC de generaal weer vrij liet. President Santos zei halverwege november dat hij geen deadline wil aangeven maar waarschuwt wel dat wanneer er geen akkoord kan worden gesloten met de FARC-rebellen in 2015, het vredesproces in Colombia wel onder druk komt te staan. De vredesbesprekingen zijn nu nu twee jaar gaande.

Holland_House_Colombia
Buitenlandse investeerders lopen warm voor Colombia
De Colombiaanse economie draait al een tijdje op volle toeren vooruit en in het jaar 2014 bleef de stoomtrein voort denderen. Deze trend zet zich voort en maakt Colombia een aantrekkelijke plek voor buitenlandse investeerders. Colombia is een van de snelst groeiende economieën van de wereld en blijft ondanks de dalende olieprijzen en daardoor een zwakke Peso toch doorgroeien. Colombia heeft door haar beleid van de afgelopen jaren een veiliger klimaat gecreëerd voor investeerders. Het ‘stabiele’ ondernemingsklimaat en de explosieve groei van het land maakt het extra interessant  voor investeerders. Ook Nederland ziet brood in Colombia en heeft een eigen Holland House in Bogotá om Nederlandse ondernemers te stimuleren te investeren in Colombia.