Mexicaanse kartels veroveren de drugshandel in Colombia

Mexicaanse drugskartels hebben in Chocó, Urabá, Nariño, Arauca en Catatumbo in Colombia bondgenootschappen gesloten met illegale gewapende groepen.

Uit inlichtingenrapporten blijkt dat de Mexicaanse kartels Sinaloa, Los Zetas en Jalisco Nueva Generación allemaal in Colombia actief zijn en hun activiteiten hebben uitgebreid.

Volgens de inlichtingendiensten hebben de kartels allianties gesloten met Clan del Golfo in Urabá, met het ELN in Arauca en Catatumbo en in Nariño met de groep Los Contadores. Samen met deze criminele organisaties, veranderen ze zakelijke alternatieven voor lagere kosten.

De handel voor Mexicanen is zodanig uitgebreid dat zij laboratoria hebben overgenomen en cocapasta naar Mexico brengen om het daar tot cocaïne te verwerken of te verwerken in Honduras en El Salvador.

In het departement Nariño blijven de (semi)onderzeeboten het meest gebruikte transport om de drug naar Midden-Amerika en de Verenigde Staten te transporteren en zo de autoriteiten te ontlopen.

Volgens de Anti Narcotica Brigade van de Colombiaanse politie gingen de Mexicaanse kartels over van het kopen van cocaïne naar het opzetten van een infrastructuur in Colombia om de drug in het buitenland op de markt te brengen.

“Het is alarmerend om te zien hoe deze organisaties naar het land zijn gekomen om controle te krijgen over het product, ze investeren in laboratoria, maken contacten in het land om het geneesmiddel te kopen en om de kwaliteit te controleren. Ze zijn zeer goed gevestigd in het gebied, ze hebben territoriale controle en infrastructuur”, zegt kolonel Carlos Bueno, een officier van de Anti Narcotica Brigade.

“In het afgelopen jaar hebben we ongeveer 25 Mexicaanse burgers gevangen genomen, die op verschillende manieren zijn betrapt op drugshandel, hetzij als stagiair in de luchthavens van het land, hetzij als lid van drugshandelsorganisaties die de drugs kopen en naar Midden-Amerika en de Verenigde Staten sturen”, voegt Bueno toe.

Volgens Bueno laait het geweld op door de komst van de Mexicanen en door te weinig aanwezigheid van de het Colombiaanse leger in de door de FARC verlaten gebieden. Sinds het vredesakkoord van 2016 heeft de voormalige guerrillabeweging FARC hun gebieden verlaten en zich laten ontwapenen. Deze gebieden zijn nu volgens Bueno overgenomen door andere criminele organisaties.

Volgens de DEA is in 2018 84% van de cocaïne via de Stille Oceaan de Verenigde Staten binnengekomen.

Bron :
Foto:pulsoslp