Nederlands bedrijf levert nieuwe duurzame watertechnologie voor Colombia

Solteq Energy bv, een Nederlandse innovatieve start-up, heeft een nieuw type windmolen ontworpen dat de windenergie direct in hoge druk omzet en hiermee drinkwater produceert via een reverse osmosis ontziltingsinstallatie. Het palmeiland Johnny Cay in het Caribisch gebied gaat er voor het eerst gebruik van maken.
Het Colombiaanse eiland ligt vlak bij het grotere eiland San Andrés en trekt jaarlijks 350.000 dagtoeristen. Restaurants moeten het doen zonder elektriciteit en stromend water. Water komt in flessen en restaurants houden het eten, voornamelijk vis, vers met staven ijs.
Het eiland is een natuurreservaat, zo zijn er prachtige koralen en bijzondere leguanen te bewonderen. Coralina, de Colombiaanse organisatie die voor het eiland verantwoordelijk is, wil graag op volledig duurzame wijze water en elektriciteit opwekken.

Zelfvoorzienend
Solteq Energy bv, een Nederlandse innovatieve start-up, heeft een nieuw type windmolen ontworpen dat de windenergie direct in hoge druk omzet en hiermee drinkwater produceert via een reverse osmosis ontziltingsinstallatie. Omdat wind variabel is wordt de extra energie bij sterkere wind omgezet in elektriciteit. Daarmee wordt het eiland zelfvoorzienend zonder dat het op een netwerk is aangesloten.
Het nieuwe concept wordt begin volgende jaar geplaatst op een terrein in Leeuwarden dat speciaal bedoeld is voor nieuwe water- en energietechnologieën.

Nederlandse bedrijven
Een groep Nederlandse bedrijven is gevormd om dit te produceren: Lenntech, specialist in water technologie, Hydroton, specialist in hydraulische oplossingen, Hoekstra-Suwald specialist in renovatie en installatie van windmolens en Solteq Energy specialist in duurzame energie en watertechnologie. De Technische Universiteit van Delft, Civiele Technologie, afd. Watertechnologie, verleent steun aan de groep met opgedane kennis uit een vijfjarig onderzoek naar zon- en wind gevoede waterontzilting installaties.

Financiering
Het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (RvO) heeft het project gefinancierd op basis van de vorming van een educatief centrum rondom de toegepaste water, wind en zonnetechnologie gericht op de promotie van innovatieve Nederlandse duurzame oplossingen voor Colombia en omstreken.
De groep verwacht binnen twee jaar een exportomzet te bereiken die het vijfvoudige van het subsidiebedrag is: jaarlijks wordt alleen al in het Caribische gebied voor 60.000 m3/dag waterontziltingsinstallaties gebouwd. Dat is 6.000 maal de capaciteit van de nu te bouwen pilot installaties in Leeuwarden en Johnny Cay.

Duurzame oplossing
In de hele wereld wordt 60% van het drinkwater geproduceerd door middel van reverse osmosis technologieën daarbij wordt voornamelijk gebruik maakt van elektriciteit die met dure fossiele brandstof is opgewekt. Het concept van Solteq Energy zorgt voor een volledig duurzame oplossing die ook nog eens ongeveer de helft goedkoper is. En de gecombineerde water- en elektriciteitsproductie is ook toepasbaar in afgelegen gebieden die geen elektriciteitsnet hebben.