OM: Voormalig president Uribe zal terecht staan voor omkoping van getuigen

Colombiaanse aanklagers zeggen dat voormalig president Uribe terecht zal staan in onderzoek naar omkoping van getuigen

Het Colombiaanse openbaar ministerie zegt dat het voormalig president Álvaro Uribe voor het gerecht zal dagen voor de vermeende misdrijven van omkoping van getuigen in strafzaken en procedurele fraude, waarmee hij de eerste voormalige president zou zijn die in het land voor de rechter moet verschijnen.

De aankondiging betekent een koerswijziging in het strafproces tegen Uribe sinds de komst van een nieuwe procureur-generaal in maart. Onder de vorige regering hebben aanklagers twee keer geprobeerd om de zaak te seponeren omdat ze de “criminele verantwoordelijkheid van de verdachte” niet konden vaststellen. Deze verzoeken werden echter afgewezen door strafrechters.

Verwacht wordt dat het openbaar ministerie de beschuldiging tegen Uribe zal formaliseren tijdens een toekomstige hoorzitting, waarvan de datum nog moet worden vastgesteld.

Als Uribe schuldig wordt bevonden aan procedurele fraude, kan hij tot acht jaar gevangenisstraf krijgen. Op het omkopen van getuigen in strafzaken kan een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar staan.

Uribe wordt strafrechtelijk vervolgd nadat hij meer dan tien jaar geleden verklaarde dat een senator van de oppositie paramilitairen zou hebben gezocht om tegen hem te getuigen en hem in verband zou hebben gebracht met de oprichting van een paramilitaire groep.

Die senator werd niet vervolgd en in plaats daarvan opende een hooggerechtshof een strafdossier tegen Uribe om te onderzoeken of hij degene was die zou hebben geprobeerd getuigen tegen zijn tegenstander te manipuleren.

Uribe, die van 2002 tot 2010 president was, stond in deze zaak in 2020 twee maanden onder huisarrest. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Bron :
Foto:lafm.com.co