President Gustavo Petro kondigde woensdag aan dat hij opnieuw wil onderhandelen over een vrijhandelsakkoord dat Colombia heeft met de Verenigde Staten, de belangrijkste bestemming voor de Colombiaanse export.
In een ontmoeting met koffietelers zei Petro dat het verdrag dat al 11 jaar van kracht is Colombia verbiedt om lokale maïsrassen te verbouwen en het in plaats daarvan verplicht om alleen rassen te verbouwen die in de VS en Canada worden geproduceerd.
“Ik wil publiekelijk aankondigen dat de heronderhandelingen beginnen,” zei Petro, die een staande ovatie kreeg tijdens de bijeenkomst in de zuidelijke stad Pitalito. Hij gaf geen details.
Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2022 die hem aan de macht brachten, kondigde Petro aan dat hij het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten wilde wijzigen om de Colombiaanse landbouw te beschermen tegen wat hij goedkope Amerikaanse import noemde.
“We importeren bijna al onze maïs uit de Verenigde Staten en Canada. Als ik die maïs zou vervangen door Colombiaanse maïs, zou ik 1,2 miljoen banen meer creëren. Met andere woorden, rijkdom,” zei Petro.
Critici van Petro waarschuwden dat het opleggen van nieuwe importheffingen de VS zou aanzetten tot een reactie van gelijke strekking en de Colombiaanse economie zou schaden.
Het bilaterale handelsakkoord dat in 2012 werd ondertekend, maakte de Verenigde Staten de belangrijkste afnemer van de Colombiaanse export van goederen en diensten en een van de belangrijkste investeerders in het land, aldus het ministerie van Handel.
Terwijl de meeste Zuid-Amerikaanse landen nu meer zaken doen met China, blijven de VS voor Colombia de belangrijkste handelspartner. Colombia exporteert voornamelijk olie, steenkool en andere mijnbouwproducten.
Petro bezocht het Witte Huis pas in april, waar hij president Joe Biden om meer militaire hulp vroeg om de cocaïnesmokkel te bestrijden.