President Santos wil vredesonderhandelingen versnellen

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft bekendgemaakt dat hij woensdag naar Havana afreist om het conflict met de FARC sneller op te lossen.

De onderhandelingen bevinden zich op dit moment al in de eindfase. De verwachting is dat de regering en de FARC-rebellen het eens zullen worden over wat voor status de rebellenleiders krijgen na het sluiten van een vredesakkoord.

Vrijstelling van strafrechtelijke vervolging is een van de voornaamste eisen van de rebellen. Mocht de overheid dit accepteren, dan is de kans groot dat er een akkoord zal worden bereikt na meer dan twee jaar van onderhandelen.

Een vredesakkoord zal nog moeten worden goedgekeurd door de Colombiaanse bevolking in een referendum. Santos zei eerder al dat hij met een vredesakkoord niet iedereen verwacht blij te maken.

Goede stappen
In 2010 was Santos als president verkozen met de belofte om de oorlog met de FARC te beëindigen. Hij begon gelijk met vredesonderhandelingen.

De FARC zette op 20 juli dit jaar al een goede stap richting de vrede door een staakt-het-vuren aan te kondigen. De Colombiaanse overheid ging daar niet in mee, maar kondigde wel aan dat zij de confrontatie niet zou opzoeken.

Drugshandel
De FARC is een terroristische organisatie die al meer dan vijftig jaar een Marxistische revolutie in Colombia probeert door te voeren. De rebellengroep kwam in opstand tegen de volgens hen liberaal-conservatieve Colombiaanse regering.

In het beginsel is de FARC een ideologische groepering, maar de beweging raakte al snel betrokken bij drugshandel. Door de strijd tegen de regering zijn naar schatting 220.000 doden gevallen. (Bron: nos.nl)