Quibdó viert uniek San Pacho Festival

Quibdó de hoofdstad van het departement Chocó heeft zich klaar gemaakt voor het jaarlijks terugkerend festival San Pacho, een 32 dagen durend feest dat haar hoogtepunt bereikt met een parade ter ere van patroonheilige Francis of Assissi, in de volksmond San Pacho genoemd.

Het San Pacho Festival is een van de meest unieke events van Colombia, gehouden in de straten van Quibdó waar zowel Afrikaanse als katholieke tradities te zien zijn. Het is een uiting van Afro-Colombiaanse cultuur en passie, zowel voor de muziek en de felle kleuren die te zien zijn, evenals de vurige uitingen van religieuze toewijding. Dit heeft het festival zo uniek gemaakt dat het is vernoemd op de immaterieel cultureel erfgoed lijst van UNESCO.

De roots van het festival keren zich terug naar de eerste viering in 1648 voor de stichting van de heilige Francis Assissi kerk in het hartje van de Pacifische jungle naast de Atrato rivier. Modernere vieringen begonnen in 1926 op de feestdag van de heilige Francis Assissi. Vandaag de dag zijn er echte carnaval elementen toegevoegd aan het heilige karakter van het feest

Op 3 september was het eerste onderdeel van start gegaan, vandaag begint het belangrijkste gedeelte van de programmering van het festival. Het San Pacho Festival begint vandaag met een vlaggenparade en een reeks concerten en zal eindigen op 4 oktober met een religieuze processie.