Regering erkent groei cocateelt in Colombia

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas heeft gereageerd op het vrijgegeven rapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Misdaad (UNODC).

Volgens het rapport is de cocateelt in het land gestegen met 39%. In totaal is er 96.000 hectare aan cocaplanten geplant in Colombia in vergelijking met de 69.000 in 2014, zei Villegas in een persconferentie.

De minister zei dat 81% van de gedetecteerde gebieden geconcentreerd is in de departementen Nariño, Putumayo, Cauca en Caqueta, in het zuiden van het land, en Norte de Santander, grenzend aan Venezuela.

Ook zei hij dat de gemeente Tumaco (Nariño), Ecuador grensgebied, goed is voor 17% van de totale cocateelt in het land, dat 17.000 hectare beslaat.

Villegas legt uit dat de toename van cocateelt in het land komt door de opschorting van het sproeien vanuit de lucht, de klimatologische factoren, logistieke factoren, het niet sproeien in natuurparken en een legitiem verbod op het sproeien in inheemse en Afro-Colombiaanse jurisdicties.

In mei vorig jaar stopte de Colombiaanse regering met het sproeien van glyfosaat op cocavelden omdat de onkruidverdelgers mogelijk een veroorzaker van kanker kunnen zijn.

Vorig jaar werd er 14.300 hectare aan cocaplanten met de hand uitgeroeid. In het eerste semester van 2016 is er al 11.000 hectare uitgeroeid van de 16.000 hectare dat dit jaar als doel is gesteld.

Villegas zei ook dat hij hoopte dat met de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering en de FARC de cocateelt in het land zal verminderen.