Alleen een presidentiële goedkeuring was nodig voor de inwerkingtreding van deze nieuwe wetten. President Santos heeft woensdag beide wetten ondertekend.
De dierenwelzijnswet uit 1989 is op een aantal punten verbeterd. Tot nu toe beschouwde men gevallen van dierenmishandeling als een lichte overtreding zonder juridische consequenties.
De nieuwe regelgeving verandert de wijze waarop dieren worden beschouwd binnen het juridische systeem in Colombia. Tot nu toe werden ze door de wet gezien als goederen, nu worden het wezens met gevoel die bepaalde rechten hebben en beschermd moeten worden tegen leed en pijn, vooral wanneer dit veroorzaakt wordt door mensen. Verder kunnen rechters vanaf nu gevangenisstraffen van maximaal drie jaar opleggen en geldboetes tot 38 miljoen Colombiaanse pesos (ongeveer 10.500 euro). Verder zal de nationale politie in staat gesteld worden om dieren preventief vast te kunnen houden als ze zich bevinden in een dreigende situatie veroorzaakt door de eigenaar. De wet omvat geen hanen– en stierengevechten en andere evenementen met stieren. Dit was al een uitzondering in de oude dierenwelzijnswet en de nieuwe aanpassingen zullen hierin geen enkele verandering brengen.
De wet tegen zuuraanvallen bepaalt, dat diegene die iemand met elk type chemische stof opzettelijk schaadt, een gevangenisstraf zal krijgen tussen de 12 en 20 jaar. Diegene die hun slachtoffer permanent verminkt kan tot 50 jaar krijgen. Onder de nieuwe wet kunnen de daders ook boetes verwachten tot bijna 600.00 euro.
De nieuwe wetgeving is vernoemd naar het slachtoffer Natalia Ponce de León, die ernstig verminkt werd na een aanval door een stalker in 2014 in de deuropeningen van haar appartement . De succesvolle zakenvrouw werd aangevallen door de man die ongeveer 1 liter zwavelzuur over haar gezicht en lichaam gooide.
Zuuraanvallen zijn een ware epidemie in Colombia. In 2014 zijn meer dan 100 gevallen gemeld van fysieke schade veroorzaakt door chemische stoffen en 1.000 in het afgelopen decennium. Per hoofd van de bevolking, heeft Colombia de hoogste percentages van zuuraanslagen in de wereld, waaronder de meeste slachtoffers vrouwen zijn, volgens Acid Survivors Trust International.