“Speeches: Luis Carlos Galan” VPRO 21 dec

“Speeches: luis carlos galan”
Kroniek van een Aangekondigde Dood

Datum: 21 december 2014
Tijd: 20:15 uur
Locatie: NPO 2

Aanstaande zondag wordt de derde aflevering van de nieuwe VPRO serie Speeches uitgezonden. In Speeches wordt aandacht besteed aan toespraken die mensen over de hele wereld hebben geïnspireerd. In de volgende aflevering wordt aandacht besteed aan oud-politicus Luis Carlos Galán die vlak na zijn speech tegen de Colombiaanse drugsmaffia werd vermoord. De aflevering geeft een kijkje in de geschiedenis van Colombia d.m.v. verhalen van mensen die een rol speelde in het leven van Galán.

Luis Carlos Galan: “We willen ons nooit meer schamen voor ons Colombiaanse paspoort” (1985)

Luis Carlos Galán was de gedoodverfde winnaar van de Colombiaanse presidentsverkiezingen eind jaren tachtig. Met zijn speeches, die een regelrechte aanval waren op Pablo Escobar en zijn drugskartel, maakte hij zich geliefd bij het volk maar gehaat bij de drugsbaronnen. ‘Colombianen’, zo betoogde hij breed gesticulerend, ‘moeten weer trots worden op hun paspoort als ze bij de grens aankomen.’ Met zijn scherpe woorden aan het adres van de narco’s tekende hij zijn doodvonnis. In Bogota werd hij te midden van een massa aanhangers zonder scrupules doodgeschoten.

In deze aflevering een ontmoeting met de familie van Galan, die 25 jaar na de moord nog steeds vecht om omgekochte politici achter de tralies te krijgen; met Galans persoonlijke cameraman, die vaak vergat te filmen omdat hij door Galans woorden begeesterd raakte; en met twee oude broers van wie een andere broer onschuldig in gevangenis belandde als verdachte van de moord op Galan.

Regie: Maaik Krijgsman