Valentijnsdag met bloemen uit Colombia

Colombia is beroemd om haar excellente koffie, maar minder bekend om haar bloemen. Toch is de 1,3 miljard dollar aan de jaarlijkse verkoop van snijbloemen niet ver van de 1,9 miljard dollar dat afkomstig is van de koffie. Dat maakt Colombia na Nederland de tweede grootste exporteur van de wereld. Een niet zonnige periode zorgde voor een minder bloeiende oogst. Ondanks dat is Valentijnsdag een feestelijke periode voor de bloementelers, die goed is voor 12 procent van hun omzet. Van de bloemenproductie wordt 95% geëxporteerd waarvan de Verenigde Staten de grootste afnemer is met ruim 75%. Vorig jaar exporteerde Colombia naar 121 bestemmingen met 14 nieuwe afnemers zoals Zuid-Afrika, Turkije, Bahama’s, Liberia, Oezbekistan, Belize, Servië, Marokko, Marshalleilanden, Pakistan, Cyprus, Letland, Honduras en de Malediven.

Door nieuwe technieken kunnen bloemen “in slaap worden gehouden” zodat het ook mogelijk is ze in containers per schip te vervoeren, hierdoor worden de onkosten beduidend minder. Met deze technieken zal Colombia nog dichterbij Nederland komen en zal Nederland een nog grotere concurrentie ondervinden. Toch zijn er afgelopen dagen veel vluchten vanuit Colombia geweest om alle bloemen zo snel mogelijk te exporteren. Er zijn totaal 500 miljoen bloemen geëxporteerd speciaal voor Valentijnsdag.

De sierteeltsector van Colombia heeft een grote sociale impact, het geneert meer dan 130 duizend banen waarvan 25% de handen van vrouwen aan te pas komen.