Vlinders gebruiken tegen cocaplanten

Nu de Colombiaanse president heeft aangegeven het besproeien van cocavelden met het gif glyfosaat te willen stoppen en op zoek te gaan naar andere oplossingen, duikt er op het internet de donsvlinder Eloria Noyesi weer op. De rupsen van deze donsvlinder leeft namelijk van de cocaplant en zou volgens Vanguardia, Bluradio en Globalnews de oplossing zijn als alternatief op het gebruik van glyfosaat .

Deze donsvlinder was ruim 10 jaar geleden al in het nieuws naar aanleiding van een project van Alberto Gómez Mejía, de voorzitter van het Nationale Netwerk van Botanische Tuinen in Colombia. Volgens Mejía had hij het perfecte wapen te hebben gevonden tegen de productie van cocaïne in hun land. Ze hadden een plan ontwikkeld om een leger donsvlinders te kweken en los te laten op cocaplantages. Het ging hier om het donsvlindertje Eloria Noyesi. Van de 157 soorten cocaplanten in de wereld zijn er maar slechts twee waarvan cocaïne geproduceerd wordt. De rupsen van de Eloria Noyesi eet alleen deze twee varianten.
Volgens Alberto Gómez Mejía is het de bedoeling dat de duizenden donsvlinders hun eieren leggen op de bladeren van de cocaplanten, waarna de rupsen uit de eieren de plant wegvreten.

2014734_G marip

Mejía gaf toe dat in de periode dat de president van Colombia nog minister van defensie was, hij ja had gezegd tegen zijn plan. Echter is het nooit op grote schaal uitgevoerd.
Zal president Juan Manuel Santos het plan weer in heroverweging nemen? Als het aan Alberto Gómez Mejía ligt wel. Het is het perfecte wapen om de de cocavelden op een natuurlijke wijze te bestrijden zonder dat het de flora en fauna uit de omgeving schaadt en de gezondheid van de mens in gevaar brengt.