De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres (foto: rechts), heeft de uitnodiging van de Colombiaanse regering en de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger, ELN, aanvaard om de vredesbesprekingen in Caracas te begeleiden.
Dit is bekendgemaakt door de Colombiaanse Hoge Commissaris voor de Vrede, Danilo Rueda, die een brief heeft gepubliceerd die hij van Guterres heeft ontvangen en waarin hij de rol van begeleider aanvaardt en zijn vertegenwoordiger in deze missie aanwijst.
“Wij zijn blij met de positieve reactie van Antonio Guterres op de uitnodiging om als permanent begeleider deel te nemen aan de vredesbesprekingen tussen de regering van Colombia en het ELN”, schreef Rueda op Twitter.
In de door Rueda gepubliceerde brief van 8 december feliciteert de secretaris-generaal van de VN de partijen “met het bereiken van deze eerste essentiële fase” van de hervatting van de besprekingen in Caracas in november jl. en betuigt hij de krachtige steun van de Verenigde Naties “om de partijen te begeleiden bij het zoeken naar de vrede waar het Colombiaanse volk zo naar verlangt”.
“Ik dank u in het bijzonder voor uw nauwe samenwerking met mijn speciale vertegenwoordiger en hoofd van de VN-verificatiemissie in Colombia, de heer Carlos Ruiz Massieu, en het verheugt mij u te kunnen meedelen dat hij het proces namens mij zal begeleiden, zoals de partijen hebben gevraagd”, aldus Guterres in de brief.
Ruiz Massieu van zijn kant bedankte het “vertrouwen dat de partijen in de Verenigde Naties hebben gesteld om de vredesbesprekingen tussen de nationale regering en het ELN te begeleiden” en herhaalde zijn steun voor het proces.
De VN, die een sleutelrol speelt bij de uitvoering van het in 2016 ondertekende vredesakkoord met de FARC, is ook betrokken bij het proces met het ELN, en Ruiz Massieu zal het nu officieel begeleiden.
De besprekingen met het ELN hebben Venezuela, Cuba en Noorwegen als garantielanden, en de partijen hebben vorige maand Chili, Brazilië en Mexico uitgenodigd zich in die hoedanigheid aan te sluiten, en de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Zwitserland en Spanje als begeleiders, alsmede de secretaris-generaal van de VN.
In het kader van het “totale vredesproces” dat door de regering van de Colombiaanse president Gustavo Petro (foto: links) wordt bevorderd, is de meest gevierde ontwikkeling de hervatting van de onderhandelingen met het ELN, die vier jaar lang waren onderbroken.
In het kader van dit beleid streeft Petro ook naar een akkoord of de onderwerping aan justitie van andere illegale gewapende groepen, zoals dissidenten van de FARC en criminele bendes.