De leider van de voormalige guerrillabeweging FARC heeft de Colombiaanse regering opgeroepen een einde te maken aan de “systematische moord” op ex-strijders. Hij zie dit na twee recente moorden op voormalige rebellen van de FARC.
In een open brief aan president Iván Duque zei de leider van de voormalige guerrillabeweging FARC, Rodrigo Londoño, dat de autoriteiten te weinig bescherming bieden aan FARC-leden
Een ex-strijder werd doodgeschoten tijdens zijn werk als journalist en de andere werd gedood na een ontmoeting met een VN-team. President Duque heeft de moorden veroordeeld en opdracht gegeven tot een onderzoek.
De vredesovereenkomst van 2016 tussen de regering en de FARC maakte een einde aan meer dan vijf decennia van gewapend conflict en resulteerde in ongeveer 7000 ex-strijders die hun wapens neerleggen.
De FARC zegt dat sindsdien zo’n 160 ex-strijders en hun familieleden zijn vermoord. Voorheen bekend als de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, is de FARC nu een politieke partij onder hetzelfde acroniem, maar dan met een andere betekenis, Alternatieve Revolutionaire Krachten van het Volk.
Rodrigo Londoño, beter bekend onder de naam Timochenko, zei dat de twee recente moorden het gevolg is van “de lange lijst van…. staatsschendingen” van het vredesakkoord.
Hij riep de politieke groeperingen en de internationale gemeenschap op om “onmiddellijke en doeltreffende maatregelen van president Duque te eisen…. om een definitief einde te maken aan dit bloedvergieten”.
Op Twitter zei president Duque, die normaal gesproken een uitgesproken mening heeft over het vredesakkoord, dat ambtenaren een spoedvergadering zullen houden om de beschermingsmaatregelen te bespreken en te versterken, en hij zegde toe dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de misdaden “zwaar gestraft” zullen worden.
In januari zeiden de Verenigde Naties dat de meeste moorden op voormalige FARC-rebellen waren gepleegd door illegale gewapende groepen en drugsbendes die vochten om voormalige FARC-gebieden.
Sinds het vredesakkoord is het zwakke staatsapparaat van Colombia volgens de VN niet in staat geweest om deze geïsoleerde gebieden onder controle te krijgen. In plaats daarvan hebben illegale gewapende groepen de macht overgenomen en komen de veiligheidstroepen en de president steeds meer onder vuur te liggen omdat ze het geweld niet hebben tegengegaan.