In 2014 is het aantal hectares aan cocateelt toegenomen van 80.500 tot 112.000.
Volgens het rapport vrijgegeven door het Bureau van Nationale Drugsbestrijding van het Witte Huis, is het aantal hectaren van cocavelden in 2014 sterk toegenomen in Colombia. De jaren daarvoor was er een significante vermindering.
“De cocateelt in Colombia daalde met 53% van 2007 tot 2012 en bleef stabiel in 2013. Mede door uitroeiing vanuit de lucht en handmatige uitroeiing liet het goede resultaten zien,” aldus het rapport. Het rapport verklaart ook dat de potentiële cocaproductie ook terug is gedrongen door het Nationaal Consolidatie Plan Colombia.
Echter is het jaar 2014 een ander verhaal. Volgens de data van de Amerikanen vertoont de cocateelt en cocaïne productie in Colombia een significante toename in 2014. Verschillende factoren beïnvloeden waarschijnlijk deze groei, waaronder meer gewas in gebieden waar niet vanuit de lucht gif gesproeid wordt.
Volgens het rapport is Colombia de grootste leverancier van cocaïne voor de VS, maar is al lange tijd niet meer de grootste producent van cocaïne. Peru is de grootste producent van deze drugs door hoger renderende en grotere cocavelden.
Het rapport zal tot veel discussie leiden, omdat onlangs het Ministerie van Volksgezondheid pretendeerde dat het besproeien van cocavelden moet stoppen. Ook voor de Colombiaanse president zal het succesvolle drugsbeleid van de afgelopen jaren nu door de oppositie onder de loep worden gehouden.