Woede over brute slachting stier in Colombia

Dierenrechtenactivisten zijn woedend over de brute dood van een stier in Colombia die op video is vastgelegd. Het dier werd opgejaagd, geschopt en werd afgemaakt met machetes, stenen en messen. Een aantal regeringsfunctionarissen wil dat de daders strafrechtelijk worden vervolgd.

De stier kwam aan zijn einde tijdens een zogenaamde ‘corraleja’, een amateurvorm van het stierenvechten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het stierenvechten in Spanje, waar het dier het opneemt tegen een enkele toreador, mag het publiek bij een corraleja meedoen. In de Colombiaanse hoofdstad Bogota is stierenvechten verboden, maar in andere delen van het land is het onverminderd populair.

Het ministerie van cultuur riep in een verklaring op tot strenge straffen voor het ‘barbaarse’ incident. Ook moet de bevolking zich afvragen of dit soort festivals überhaupt nog moet worden gehouden. Het ministerie van justitie heeft een onderzoek ingesteld om de identiteit van de daders te achterhalen.

Niet iedereen heeft een probleem met de corraleja. “Bij corraleja-festivals zijn er altijd verwondingen, dieren worden altijd geslagen en paarden worden gedood”, zei burgemeester Myron Martinez van Turbaco, het plaatsje waar de stier aan zijn einde kwam. “Dit soort incidenten maakt deel uit van de traditities en gebruiken van zulke festivals.”