Zika virus verschijnt voor het eerst in Colombia

De Colombiaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft officieel bevestigd dat de eerste gevallen van Zika koorts, overgebracht door muskieten, in het land zijn geconstateerd.

De viceminister van Volksgezondheid, Fernando Ruiz, vertelde in een verklaring dat er negen gevallen zijn bevestigd door het nationale gezondheidsinstituut in het departement Bolivar.

“Net zoals het geval met Chikungunya, kwam ook het Zikas virus naar Colombia. Dit is een ziekte die in 2014 via Paaseiland het Amerikaanse continent bereikte en later dit jaar in Brazilië verscheen. De komst van de virussen in Colombia was dreigend”, zei de minister.

Het Zika virus wordt door dezelfde mug (de Aedes mug) overgebracht dat ook knokkelkoorts en Chikungunya doorgeeft aan de mens. Deze muggen steken overdag met name in de vroege ochtenduren en de late middag.

Volgens het ministerie, was Cartagena de eerste stad waar het virus werd ontdekt; echter, de epidemiologische link / identiteit van de persoon die het virus gebracht heeft is onbekend. “Dat zou betekenen dat een buitenlandse toerist is gebeten door geïnfecteerde muggen, die het virus hebben overgedragen. Dit was het begin van de keten van de infectie in de hoofdstad van Bolívar,” aldus Ruiz.

Zika virus (ZIKV) behoort tot dezelfde virusfamilie als die waartoe ook dengue, gele koorts, West Nile Virus en Japanese Encephalitis toe behoren. De ziekteverschijnselen van Zika koorts zijn meestal mild en kortdurend (2 tot 7 dagen). Klachten zijn koorts, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), tijdelijke gewrichtsklachten vooral in handen en voeten en huiduitslag.

Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie voor Zika virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. De beste bescherming tegen deze ziekte is het voorkomen gestoken te worden door deze mug. Wanneer er sprake is van Zika koorts, dient men zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat de ziekte via een mug wordt overgedragen naar een ander. Overdag dient men ook onder een muggennet te slapen, een effectieve antimuggen spray te gebruiken, een bloes met lange mouwen dragen, een lange broek en gesloten schoenen dragen en te zorgen dat het verblijf muggenvrij is.

Het Zika Virus is vernoemd naar het Oegandese Zikabos en daar werd het voor het eerst in 1947 geïsoleerd uit het bloed van een Rhesusaapje. Pas in 1968 slaagde men er in om het bij mensen aan te tonen. Het Zika Virus is endemisch in grote delen van Afrika en als gevolg van menselijke invloeden is het virus ook opgedoken in Azië, waaronder in landen in Centraal Azië, Zuidoost Azië en Yap Island (Micronesië) in de Stille Oceaan. Via Paaseiland is het virus overgestoken naar het Amerikaanse continent.