Colombiaanse zorg voor Caribisch Nederland

Colombia en Nederland gaan steviger samenwerken op het gebied van zorg, bijvoorbeeld ten behoeve van Caribisch Nederland. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in Bogota met haar Colombiaanse collega Alejandro Gaviria Uribe afgesproken. Bij de internationale aanpak van antibioticaresistentie, waardoor tot voor kort eenvoudig te genezen infectieziekten weer dodelijk dreigen te worden, slaan de landen eveneens de handen inéén.

In de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn beperkte tot geen medische voorzieningen voor wie bijvoorbeeld een complexe orthopedische ingreep (knie- en heupoperaties) moet ondergaan, een hartoperatie of neurochirurgie. Deze behandelingen worden daarom al ‘ingekocht’ in ziekenhuizen in onder andere Colombia. Die voeren jaarlijks gemiddeld zo’n negenhonderd ingrepen uit, maar de Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor kwaliteit en betaalbaarheid. Daarom heeft de minister nadere afspraken gemaakt.

Schippers heeft in Medellin, in het noordwesten van Colombia, ziekenhuizen bezocht die eilandbewoners behandelen en overleg gevoerd met de Colombiaanse verzekeraar Coomeva. ,,In de onderhandelingen met Coomeva zijn prijzen bedongen die substantieel lager liggen dan de gebruikelijke tarieven die in Colombia worden gehanteerd voor zorg aan buitenlanders. Bovendien hanteert Coomeva strenge kwaliteits- en veiligheidscriteria”, aldus de woordvoerder van Schippers.

,,Met de Colombiaanse zorgminister Gaviria Uribe heeft Schippers in Bogota afspraken gemaakt om de procedures rond de zorgverlening door Colombiaanse ziekenhuizen aan patiënten van Caribisch Nederland eenvoudiger te maken, waardoor de zorg doelmatiger en efficiënter wordt.”

Ook is afgesproken om de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de Colombiaanse zorginspectie en de Nederlandse IGZ te stroomlijnen. ,,Dit voor het geval er problemen ontstaan bij de behandeling van patiënten uit Caribisch Nederland.” (bron: Nederlands Dagblad – nd.nl)