10.000 inheemse Colombianen aangekomen in Bogotá om te protesteren

De ongeveer 10.000 inheemse Colombianen die op weg waren naar de hoofdstad Bogotá voor een protest zijn zondag aangekomen. De burgemeester, Claudia López, ontving de inheemse volkeren en uitte haar kritiek op president voor het niet bereiken van een akkoord met de inheemse gemeenschappen.

Het protest van de inheemse bevolking, dat zij minga noemen, begon vorige week in Cali waar zij hoopten op een ontmoeting met de president. Nadat de president niet inging op het verzoek, besloten de inheemse volkeren door te reizen naar Bogotá om daar hun protest voort te zetten .

Een dag eerder dan gepland kwamen zij zondag aan in Bogotá in de hoop nu wel met de president in gesprek te kunnen gaan. Claudia López verwelkomde de groep en uitte felle kritiek richting het adres van de president vanwege het ontbreken van een overeenkomst en de weigering van de president, Iván Duque, om een ontmoeting te hebben met de vertegenwoordigers van de protestmars.

Tijdens de demonstraties in de stad zal de minga worden vergezeld door de leden van de co-existentie managers van Bogota”, legde de burgemeester uit, die vroeg “de sociale mobilisatie niet te stigmatiseren”.

Lopez heeft benadrukt dat “de minga in Bogota aankomt vanwege de onmogelijkheid van de nationale regering om rechtstreeks met hen in Cali te vergaderen en afspraken te maken over hun eisen en verzoeken”, dus “met alle respect”, heeft ze Duque gevraagd “om de conflicten met de burgers en de minga vreedzaam op te lossen”.

Diezelfde zondag heeft Duque de inheemse mobilisatie gewaarschuwd dat hij bereid is met alle gemeenschappen te discussiëren, zolang dit maar met legitieme middelen gebeurt en niet onder bedreiging of ultimatums.

De komst van de mars van bijna 10.000 inheemse mensen naar de hoofdstad heeft voor spanning gezorgd tussen de regering en de lokale autoriteiten, aangezien de eerste de logistiek op zich heeft genomen en de gezondheidsmaatregelen van de deelnemers heeft gewaarborgd.

De eisen van de inheemse bevolking is onder andere dat de regering de gemeenschapsleiders veiligheid garandeert om de moorden op hen te stoppen evenals het stoppen van de annexatie van hun grondgebied door rivaliserende bendes, de uitvoering van het vredesakkoord en het geweld in het algemeen dat het land heeft geschokt.

Bron :
Foto:ClaudiaLopez Twitter