“145 mensenrechtenactivisten gedood in Colombia in 2021”

In Colombia werden in 2021 145 gemeenschapsleiders en mensenrechtenactivisten gedood, zei de mensenrechtenombudsman van het land deze week.

Colombia zag 145 gemeenschapsleiders en rechtenverdedigers gedood worden in 2021, een jaar dat gekenmerkt werd door anti-regeringsprotesten die brutaal werden neergeslagen, zei de mensenrechtenombudsman van het land maandag.

Het dodental was lager dan in 2020, toen 182 moorden werden geregistreerd, aldus het kantoor van ombudsman Carlos Camargo in een verklaring. 

Onder de in 2021 vermoorde personen bevonden zich 32 vertegenwoordigers van inheemse groepen, 16 pleitbezorgers van plattelands- of landbouwgemeenschappen, en zeven vakbondsleden. 

“Wij veroordelen deze daden, die voornamelijk te wijten zijn aan de criminele acties van illegale gewapende groepen”, aldus de verklaring, zonder de vermeende daders bij naam te noemen. 

Colombia is officieel in vrede met guerrillabeweging FARC, nadat het in 2016 een pact tekende met de rebellen om een einde te maken aan meer dan een halve eeuw van gewapend conflict.

Maar het geweld is de afgelopen maanden weer opgelaaid door gevechten over grondgebied en hulpbronnen door dissidente FARC-guerrilla’s, de rebellengroep ELN, paramilitaire troepen en drugskartels.

De regio’s met het hoogste aantal moorden vorig jaar waren dezelfde waar hevig wordt gevochten om duizenden hectaren drugsgewassen of illegale mijnen.

Colombia is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor activisten, volgens waarnemersgroepen zoals Global Witness, dat het land heeft aangewezen als het dodelijkste voor milieuactivisten, met 65 doden in 2020.

De regering van president Ivan Duque beschuldigt drugshandelaars ervan achter de moorden te zitten in het land.

In mei vorig jaar werden ook protesten tegen de regering, die door politie en militairen met geweld werden neergeslagen, door geweld geteisterd.  

Meer dan 60 mensen werden gedood tijdens weken van botsingen en een harde aanpak die werd veroordeeld door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en internationale rechtengroeperingen.

Bron :
Foto:eltiempo.com