Monthly Archives: december 2018

Colombia heeft afgelopen jaar 273 ton cocaïne in beslag genomen

In termen van drugshandel sluit Colombia het jaar af met hoopvolle cijfers. Volgens informatie van de Colombiaanse autoriteiten werden in 2018 273 ton cocaïne in beslag genomen, 1.870 illegale drugsverwerkingslaboratoria vernietigd, 124 organisaties voor drugshandel ontmanteld en meer dan 63.000 mensen gevangen genomen, waaronder 1.644 buitenlanders en 63.766 Colombianen.

Hoewel de cijfers voor de productie van illegale gewassen in Colombia nog steeds alarmerend zijn, meldde de Anti-Narcotica Politie dat de uitroeiingsdoelen voor dit type gewas zijn bereikt en dat totaal 87.571 hectare aan illegale gewassen werd uitgeroeid. De inbeslagname van marihuana steeg in 2018 met 8%, met een totaal van 204.534 kilo in 2018 ten opzichte van 190.506 kilo in 2017.

De departementen die de grootste inbeslagname van illegale drugs in 2018 registreerden waren Nariño met 118.939 kilo cocaïne, Putumayo met 5.367 kilo basecoke en Valle del Cauca met 68.841 kilo marihuana. Wat betreft de vernietiging van laboratoria voor de productie van illegale drugs, registreerden de autoriteiten 1.871 vernietigde drugslabs, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2017.

In september van dit jaar bleek uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties dat de teelt van de cocaplant die wordt gebruikt om cocaïne te maken een recordhoogte had bereikt in Colombia. Het rapport gaf aan dat de cocateelt in 2017 met 17 procent was toegenomen tot 171.000 hectare.

Jaaroverzicht nieuws Colombia 2018

Voor Colombia was het een jaar van een nieuwe president, stakingen in het onderwijs  en een vervolg van het Odebrecht corruptieschandaal. Het land kreeg door een volkstelling een exacter beeld van het aantal inwoners en mocht zich via een referendum stemmen over maatregelen tegen corruptie. Uiteraard was er nog veel meer nieuws. JairoBernal.com heeft de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen uit Colombia voor u op een rij gezet.

JANUARI

Regering Colombia schort vredesbesprekingen met ELN op
De regering van Colombia heeft de vredesonderhandelingen in Quito (Ecuador) met guerrillabeweging ELN opgeschort nadat de rebellen een aanslag op een oliepijplijn hadden gepleegd vlak nadat het tijdelijk staakt-het-vuren was geëindigd. De aanslag op de oliepijpleiding vond plaats op de dag dat de vijfde ronde van de vredesbesprekingen van start zou gaan om een verlenging van de wapenstilstand uit te breiden.

Guerrillabeweging ELN pleegt reeks aanvallen op politiebureaus
De guerrillabeweging ELN heeft een reeks aanslagen gepleegd op politiebureaus. Bij een bomaanslag op een politiebureau in Barranquilla kwamen vier agenten om het leven en raakten 40 mensen gewond. Twee politieagenten stierven en twee raakten gewond door een aanslag op een politiepost in Buenavista. Een aanslag in Soledad veroorzaakte 5 gewonden waaronder vier politieagenten. President Juan Manuel Santos heeft de vredesbesprekingen met de rebellen verder opgeschort.

Negen doden bij instorten hangbrug in aanbouw in Chirajara
In Chirajara zijn negen mensen omgekomen toen een deel van een hangbrug in aanbouw het ravijn instortte. Bouwvakkers, die op dat moment aan het werk waren op de brug, stortten 280 meter naar beneden in een ravijn. Er waren acht gewonden die werden overgebracht naar het ziekenhuis. De ineenstorting van de hangbrug is toegeschreven aan ontwerpfouten. De Chirajarabrug zal herbouwd worden door de twee dochterondernemingen van het Franse bouwconcern Eiffage.

FEBRUARI

FARC-leider Timochenko start campagnetour in Colombia
De topleider van FARC, Rodrigo Londoño, ook bekend als Timochenko, startte op 2 februari een tournee door verschillende departementen van het land om zijn regeringsprogramma te promoten als kandidaat voor het voorzitterschap van Colombia. Een maand later trok Timochenko zich terug uit de presidentsverkiezingen vanwege gezondheidsredenen. Rodrigo Londoño was leider van de guerrillabeweging FARC, die zich na een vredesakkoord heeft ontwapend en als politieke partij verder is gegaan.

MAART

Colombia stemt voor parlementsverkiezingen
Zondag 11 maart heeft de Colombiaanse bevolking gestemd voor de parlementsverkiezingen. Colombianen konden hun stem laten horen en kiezen voor 166 parlementsleden en 102 senatoren. De grote winnaars waren de partijen partido centro democrático (19) en partido cambio radical (16). De rechtse kandidaat Ivan Duque en de linkse kandidaat Gustavo Petro kwamen als winnaars uit de bus om te strijden voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 27 mei.

Regering Colombia en guerrillabeweging ELN hervatten vredesonderhandelingen
De Colombiaanse regering en de guerrillastrijders van ELN hebben de vredesbesprekingen in de Ecuadoraanse hoofdstad op 15 maart hervat na meer dan twee maanden de gesprekken te hebben opgeschort vanwege een golf van aanvallen van de rebellen. De vijfde cyclus van de onderhandelingen werd op 9 januari door president Santos opgeschort nadat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) een reeks aanslagen had gepleegd vlak na het eindigen van een tijdelijk bilateraal staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

APRIL

Voormalige vredesonderhandelaar FARC gearresteerd voor drugshandel
De Colombiaanse autoriteiten hebben Jesus Santrich, een voormalige vredesonderhandelaar van de rebellenbeweging FARC in Bogotá gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich was vredesonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen in Havana, Cuba. Santrich, een van de leiders van de FARC en toekomstig congreslid werd door een rechtbank in New York beschuldigd van drugshandel. Santrich werd in zijn woning in Bogotá gearresteerd op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.

Ecuador wil niet langer bemiddelen tussen Colombia en guerrillabeweging ELN
Ecuador wil niet meer langer optreden als bemiddelaar bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De facilitering in Quito en de bemiddeling bij de vredesgesprekken zijn opgeschort door de Ecuadoraanse president Lenin Moreno. De beslissing is mogelijk genomen door spanningen in het grensgebied met Colombia waar FARC-dissidenten aanslagen en moorden plegen. De vredesonderhandelingen worden uiteindelijk in Havana, Cuba, voortgezet.

FARC-dissidenten doden journalisten uit Ecuador
FARC-dissidenten hebben twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur vermoord. Zij verdwenen eind maart in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. De journalisten, die werkten voor de krant El Comercio, deden daar onderzoek naar drugsgeweld. De moorden werden opgeëist door FARC-dissident Guacho en zijn mannen. Later ontvoert en doodt Guacho opnieuw twee Ecuadoranen in het grensgebied.

MEI

Instortingsgevaar stuwdam Hidroituango
Door een verstopping stort een omleidingstunnel in die het overtollige water afvoert. Hierdoor steeg het water en stroomde de stuwdam in aanbouw over met de kans op instortingsgevaar. Dertien gemeenten in Antioquia liepen het risico overstroomd te worden. Zo’n 25.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het instortingsgevaar is geneutraliseerd maar de stuwdam liep wel veel schade op.

Vredesonderhandelingen met ELN hervat
De vredesbesprekingen met de rebellen van ELN werden op 10 mei hervat in Cuba met het doel om een staakt-het-vuren te bereiken. President Santos hoopte op een vredesakkoord vlak voor het einde van zijn ambtstermijn, maar de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging kwamen er niet uit.

Colombia is toegelaten tot de OESO
Op 30 mei is Colombia toegetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). OESO of OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) is een samenwerkingsverband van 37 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

Iván Duque wint eerste ronde presidentsverkiezingen
De rechtse kandidaat Iván Duque heeft de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn partij Centro Democrático behaalde 39,1 procent van de stemmen. Gustavo Petro, de kandidaat van de linkse beweging Colombia Humana, pakte met 25,1 procent de tweede plaats. De ex-burgemeester van Medellín, Sergio Fajardo, eindigde met 23,8 procent op de derde plaats. De twee kandidaten met de meeste stemmen namen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

JUNI

Colombia kiest Iván Duque als nieuwe president
De centrumrechtse presidentskandidaat Iván Duque heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen versloeg hij op zondag 17 juni zijn linkse rivaal Gustavo Petro.

JULI

Voormalig leden FARC nemen zitting in Colombiaanse Senaat
Acht voormalige FARC-leden zijn ingezworen in het Colombiaanse parlement. Het is de eerste keer dat de voormalige guerrillabeweging zitting neemt in de regering. In het vredesakkoord, dat in november 2016 door de regering en de FARC werd ondertekend, is opgenomen dat er tot 2026 tien zetels in het congres worden gereserveerd voor voormalige FARC-leden.

FARC-leiders moeten zich voor tribunaal verantwoorden voor hun daden
Voormalige rebellencommandanten van de FARC, onder leiding van hun leider Rodrigo Londoño, verschenen vrijdag 13 juli voor een tribunaal dat misdaden zal berechten die naar verluidt zijn gepleegd tijdens de burgeroorlog in het land. Voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog in Colombia moeten gewezen leiders van de linkse guerrillabeweging FARC zich voor het gerecht (JEP: het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede) verantwoorden voor hun daden.

Ex-president Álvaro Uribe wil aftreden als senator
De voormalige president van Colombia Álvaro Uribe wilde aftreden als senator, nadat het Hooggerechtshof had bekend gemaakt dat het een strafrechtelijk onderzoek had ingesteld naar de ex-president voor het manipuleren van getuigen en omkoping. Een week nadat hij zijn ontslag had aangekondigd was Uribe van gedachten veranderd en trok zijn senaatontslag in.

AUGUSTUS

Ivan Duque beëdigd tot nieuwe president van Colombia
Ivan Duque is op dinsdag 7 augustus beëdigd als de nieuwe president van Colombia. De 42-jarige conservatieve politicus neemt de taak over van de centrumlinkse Juan Manuel Santos die acht jaar lang geregeerd heeft. Duque zei in zijn inauguratierede dat hij geloofde in de demobilisatie, ontwapening en re-integratie van de guerrilla’s in de samenleving zoals beschreven in het akkoord met de FARC. Maar hij voegde eraan toe dat hij wel correcties wilde aanbrengen. In zijn eerste 100 dagen als president kwam Duque er niet goed uit. Uit onderzoeken bleek hij de meest impopulaire president van Colombia te zijn; onderzoeksbureau Datexco gaf hem 22 procent populariteit en Cifras y Conceptos bracht hem op 38 procent.

Referendum corruptiebestrijding ongeldig
Het referendum over corruptiebestrijding dat op zondag 26 augustus werd gehouden is ongeldig verklaard. De grens van twaalf miljoen stemmers om het geldig te verklaren is niet bereikt. De burgers konden stemmen over zeven voorstellen om een einde te maken aan corruptie. Het deel van het volk dat wel heeft gestemd koos massaal voor de voorgestelde maatregelen.

Colombia trekt zich terug uit Unie van Zuid-Amerikaanse Naties
President Duque heeft op maandag 27 augustus officieel aangekondigd dat Colombia zich terug trekt uit de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN/UNASUR). Duque vertelde in zijn toespraak dat Colombia uit de UZAN (Spaans: UNASUR) vertrekt wegens de “stilte en lakse houding” van de intergouvernementele organisatie met betrekking tot de “brutale daden van de dictatuur in Venezuela”. “UNASUR heeft als een instituut nooit een van de misbruiken veroordeeld” van de regering van president Nicolas Maduro, zei Duque.

SEPTEMBER

President Duque stelt vredesbesprekingen met ELN voorlopig uit
Sinds de inauguratie van Duque op 7 augustus zijn de vredesonderhandelingen met guerrillabeweging ELN, die zijn voorganger Juan Manuel Santos in februari 2017 opstartte, opgeschort. Duque zei dat hij een maand nodig had om te bekijken of de vredesbesprekingen nut hebben. Duque gaf na zijn 30 dagen van presidentschap wel te willen door gaan met de vredesonderhandelingen in Havana, Cuba, maar onder de voorwaarde dat alle gijzelaars worden bevrijd en de rebellen stoppen met hun criminele activiteiten. De rebellen hebben als reactie gegeven dat de bevrijding van gijzelaars geen voorwaarde was voor besprekingen die bij de start van de onderhandelingen in februari 2017 zijn overeengekomen. Door de patstelling is de vrees ontstaan dat Colombia er mogelijk niet in zal slagen om vrede te sluiten met de laatste officiële guerrillagroep van het land. In november 2016 ondertekende Santos een vredesakkoord met de veel grotere rebellengroep FARC.

Decreet voor inbeslagname drugs minimum dosis
In de maand september kondigde president Duque aan een presidentieel decreet te willen ondertekenen dat de politie in staat stelt om elke hoeveelheid verdovende middelen in de straten van Colombia in beslag te nemen. De maatregel leidde tot controverse in verschillende sectoren van het land, waar de minimumdosis voor consumptie sinds 1994 is gelegaliseerd. Tegenstanders beschuldigen Duque er van de consument en de verslaafde met deze maatregel te criminaliseren.

OKTOBER

Ontvoerde zoontje van burgemeester bevrijd
De ontvoering van Cristo José veroorzaakte begin oktober een golf van verontwaardiging in Colombia, waar in heel het land demonstratie en marsen werden gehouden om zijn vrijlating te eisen. Zelfs president Duque bracht een bezoek aan de ouders van de minderjarige om zijn steun te betuigen. De vijfjarige zoon van de burgemeester van El Carmen werd na bijna een week op 9 oktober door het Colombiaanse leger bevrijd.

Na twee weken staken bereiken universiteiten een akkoord met regering
Na twee weken van staken bereiken de regering en de openbare universiteiten in Colombia een akkoord. Studenten en docenten aan de universiteiten eisten een aanzienlijke verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite zijn bevroren, ondanks een enorme groei van het aantal studenten en professoren. Het budget voor 2019 wordt verhoogt volgens de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex (CPI). In het akkoord staat ook dat het investeringsbudget de komende vier jaar 1,2 miljard extra peso’s zal bedragen.

NOVEMBER

Colombia telt 45,5 miljoen inwoners
Het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE) onthulde begin november de eerste balans van de volkstelling van 2018. Volgens de berekeningen van het agentschap heeft Colombia 45,5 miljoen inwoners. Het bevolkingscijfer geeft aan dat de aanvankelijke schattingen van DANE, dat er dit jaar 50 miljoen Colombianen zouden zijn, onjuist is. Er zijn in de nieuwe telling 4,5 miljoen minder burgers tegenover de voorspellingen van het agentschap. Dit is de eerste nationale volkstelling in 13 jaar. Het was gepland voor 2016, maar door factoren zoals het gebrek aan beschikbare middelen kon het pas in 2018 van start gaan.

Colombia’s grootste corruptieschandaal wordt nog gecompliceerder
In 2017 vloeide het Odebrecht corruptieschandaal zich als een olievlek over Colombia. In 2018 leek het ook niet op te houden mede door een dramatisch wending in deze zaak door de dood van Jorge Enrique Pizano, een belangrijke getuige in een corruptieonderzoek waarbij de Braziliaanse bouwreus Odebrecht betrokken was. Drie dagen na de dood van Jorge Enrique Pizano nam zijn zoon, die uit Spanje was teruggekeerd voor de begrafenis van zijn vader, een slokje uit een waterfles dat op het bureau van zijn vader stond. De zoon stierf doordat hij vergiftigd was met cyanide. De duidelijke vergiftiging van de zoon werpt vragen op over de vraag of zijn vader ook het slachtoffer is geweest van vals spel. Jorge Enrique Pizano ontdekte verdachte betalingen van Odebrecht en Grupo Aval, de grootste bankgroep van Colombia.

DECEMBER

Studenten bereiken na 10 weken demonstreren akkoord met regering
Na meer dan twee maanden demonstreren zijn de studenten van de openbare universiteiten van Colombia er in geslaagd een akkoord te bereiken met de regering. De regering zal een extra 4,5 triljoen pesos (1,42 miljard dollar) besteden aan het openbaar hoger onderwijs tijdens de vier dienstjaren van president Ivan Duque. De studenten en docenten van 32 openbare universiteiten eisten een verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite waren bevroren, ondanks de enorme groei van het aantal studenten en professoren.

Meest gezochte FARC-dissident Guacho gedood
FARC-dissident Guacho, die het zuiden van Colombia terroriseerde, is gedood door de Colombiaanse strijdkrachten. Guacho leidde een groep van zo’n 250 guerrillastrijders van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia die achter een stijgende golf van druggerelateerd geweld zat. Hij begon in het nieuws te komen nadat hij een aantal aanslagen had gepleegd op Ecuadoraanse grensposten waarbij meerdere militairen omkwamen. In maart ontvoerde en vermoorde Guacho drie journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio. Een maand later kwam de voormalige FARC-strijder in het nieuws, nadat het een Ecuadoraans stel had ontvoerd. Begin juli werden de twee lichamen in de jungle van zuidwesten van Colombia gevonden.

NEDERLAND IN COLOMBIA

Martin Garrix treedt op in Bogotá en Medellín
Beging november trad DJ Martin Garrix op in Colombia. De Nederlander, die in oktober tot populairste dj van de wereld werd verkozen, gaf een show in Bogotá in het Centro de Eventos Autopista Norte en in Coliseo Ditaires in Medellín. Het was voor Garrix de eerste keer dat hij een show gaf in Colombia.

Wie is de Mol 2019 in Colombia
Wie is de Mol?, het populaire televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de publieke omroep AVROTROS heeft op 8 november haar kandidaten en de locatie bekend gemaakt. Als locatie heeft het televisieprogramma gekozen voor Colombia. Het programma draait om een spel, waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de mol, degene die het spel in het geheim saboteert. De winnaar krijgt de pot. Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 5 januari te zien om 20.30 uur op de publieke omroep AVROTROS.

Minister-president Rutte op politieke- en handelsmissie naar Colombia
Minister-president Mark Rutte heeft eind november een officieel bezoek gebracht aan Colombia met als doel de economische betrekkingen tussen de twee landen te bevorderen. De minister werd bijgestaan door Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en nog eens 110 bedrijven. Het was het eerste officiële bezoek van een Nederlandse regeringsleider aan Colombia.

Colombia onderzoekt mogelijk moordcomplot op president Duque

De Colombiaanse autoriteiten onderzoeken een mogelijk complot waarbij Venezolanen betrokken zijn om president Ivan Duque te vermoorden, zei de minister van Buitenlandse Zaken zaterdag.

De Colombiaanse Minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes zei dat de Colombiaanse geheime inlichtingendienst signalen heeft opgevangen over een vermeend plan om president Duque te doden. Holmes zei dat de arrestatie in de afgelopen dagen van drie Venezolanen die over wapens beschikten, de bezorgdheid van de autoriteiten heeft versterkt.

Het Colombiaanse radiostation Blu Radio meldde dat de Venezolanen deze maand gearresteerd zijn in de noordelijke Caribische steden Valledupar en Barranquilla. Ze hadden een aanvalsgeweer met een telescopisch bereik, een 9 mm mini-Uzi en een Stungranaat in hun bezit.

Holmes deed een beroep op Colombianen om informatie te delen die de veiligheid van de president in gevaar zou kunnen brengen. Hij bedankte ook de medewerking van niet-geïdentificeerde buitenlandse inlichtingendiensten voor hun bijdrage aan de bescherming van Duque.

Duque, die in augustus is aangetreden, heeft zich er in Latijns-Amerika sterk voor gemaakt om de socialistische regering van Venezuela te isoleren en de tweede ambtstermijn van de Venezolaanse president Maduro, die volgende maand start, als onwettig te verklaren, aangezien Maduro zijn greep op de macht wil verstevigen te midden van een verwoestende economische crisis die miljoenen Venezolanen doen vluchten om te ontsnappen aan wijdverbreide voedseltekorten en hyperinflatie. Er was geen onmiddellijke reactie van de regering van Venezuela.

KLM verhoogt in zomer aantal vluchten naar Colombia

KLM zal in het nieuwe jaar enkele veranderingen doorvoeren in hun zomernetwerk. De vliegtuigmaatschappij maakte hun nieuwe zomernetwerk bekend waaronder toename van het aantal vluchten naar Colombia.

Op de route Amsterdam – Bogota – Cartagena – Amsterdam wordt in de zomer vaker gevlogen. Met ingang van 3 juli zal in plaats van vier keer, vijf keer naar de Colombiaanse steden gevlogen worden. De overheid moet de frequentieverhoging nog wel goedkeuren.

De veranderingen in het zomernetwerk van KLM kunnen eventueel weer aangepast worden in de loop van de komende maanden.

Meer dan 80.000 hectare aan illegale gewassen uitgeroeid

President Ivan Duque heeft vrijdag bekend gemaakt dat er meer dan 80.000 hectare illegale gewassen in Colombia zijn uitgeroeid. Hiermee is het doel van 50.000 hectare, dat voor dit jaar was vastgesteld, overtroffen.

Volgens informatie van het Ministerie van Defensie hebben de Colombiaanse strijdkrachten 60.016 hectare aan illegale gewassen in Nariño, Putumayo, Norte de Santander (Catatumbo) en Guaviare uitgeroeid. Het is meer dan het doel van 50.200 hectare dat voor 31 december 2018 was gesteld.

Het Ministerie van Defensie heeft dit cijfer toegevoegd aan de 27.555 hectare illegale gewassen die zijn vervangen door legale gewassen, dankzij het Nationaal Integraal Gewasvervangingsprogramma (PNIS). Totaal brengt dat op 87.571 hectare minder illegale gewassen op het Colombiaanse grondgebied.

“Wat betreft de uitroeiing met de hand”, vervolgt het ministerie, “werden tussen 1 januari en 6 augustus 2018 29.754 hectare uitgeroeid in 218 operationele dagen. Van 7 augustus tot 26 december werd 30.262 hectare in 143 dagen uitgeroeid.

Het Ministerie van Defensie wijst er ook op dat de acties werden ontwikkeld door de Mobiele Uitroeiingsgroepen, die tijdens de huidige regering van 23 naar 73 zijn uitgebreid. “Op deze manier is het gemiddelde aantal hectare dat per dag wordt uitgeroeid, gestegen van 136,5 hectare naar gemiddeld 211,6 hectare”, verklaart het rapport van het Ministerie van Defensie.

President Ivan Duque waarschuwde wel dat de grote uitdaging nu is om herbeplanting en groei van cocaplanten en hennepplanten elders te vermijden.

Werkloosheid in Colombia steeg in november naar 8,8%

Het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) meldt dat de werkloosheid in november van dit jaar 8,8% was. Een stijging van 0,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2017, toen het cijfer 8,4% bedroeg.

Volgens het meest recente rapport van DANE zijn er in totaal 22.462.000 Colombianen werkzaam in het land tegenover 2.156.000 werklozen.

Volgens DANE heeft de stad Quibdó het hoogste werkloosheidscijfers met 17%, gevolgd door Cúcuta, Ibagué en Valledupar. In Pasto daarentegen werd het laagste werkloosheidscijfer geregistreerd met 7,4%, gevolgd door Pereira en Bucaramanga.

De meest populaire voornamen van 2018 in Colombia

Het nationale register van de burgerlijke stand in Colombia heeft de meest populaire namen van 2018 bekend gemaakt.

Het afgelopen jaar hebben ouders hun pasgeboren kind het vaakst ingeschreven bij de burgerlijke stand met de namen Luciana en Santiago.
Volgens de burgerlijke stand is Santiago de meest populaire jongensnaam met 13.955 registraties gevolgd door Matías met 12.070. In het geval van een dubbele naam is Juan José, net zoals voorgaande jaren, het vaakst geregistreerd (13.358), gevolgd door Miguel Ángel met 11.511 registraties.

Luciana (26.178) en Salomé (18.748) zijn de populairste meisjesnamen van 2018. De samengestelde naam María José is ver uit het meest populair onder de ouders. Met 15.294 inschrijvingen blijft deze naam net zoals voorgaande jaren heet meest geliefd.

Rodríguez is nog steeds de meest voorkomende achternaam in Colombia. In 2018 waren er 8.960 inschrijvingen, gevolgd door Gonzáles, Martínez, García, López en Hernández.

Populairste meisjesnamen 2018
LUCIANA 26.178
SALOME 18.748
ISABELLA 17.079
MARIANA 11.856
ANTONELLA 9.419
GABRIELA 9.043
MARIANGEL 8.165
SAMANTHA 6.037
VICTORIA 5.828
VALENTINA 5.817

Populairste jongensnamen 2018
SANTIAGO 13.955
MATÍAS 12.070
EMMANUEL 11.165
EMILIANO 10.975
JERÓNIMO 10.349
SAMUEL 10.140
MAXIMILIANO 9.125
MATHIAS 8.453
THIAGO 7.445
MARTÍN 7.045

Populairste samengestelde meisjesnamen 2018
MARÍA JOSÉ 15.294
DULCE MARÍA 9.046
MARÍA CELESTE 6.549
SARA SOFÍA 5.816
MARÍA FERNANDA 5.118
SARA VALENTINA 4.982
MARÍA PAULA 4.914
LUISA FERNANDA 4.431
DANNA SOFÍA 4.263
ANA LUCÍA 4.236

Populairste samengestelde jongensnamen 2018
JUAN JOSÉ 13.358
MIGUEL ÁNGEL 11.511
JUAN SEBASTIÁN 9.434
JUAN DAVID 8.927
SAMUEL DAVID 8.485
JUAN PABLO 7.661
ANDRÉS FELIPE 6.583
JUAN DIEGO 6.514
ÁNGEL DAVID 6.170
JUAN ESTEBAN 6.025

Meest voorkomende achternamen 2018
RODRÍGUEZ 8.960
GONZÁLEZ 7.823
MARTÍNEZ 7.592
GARCÍA 6.233
LÓPEZ 6.103
HERNÁNDEZ 6.043
PÉREZ 6.000
GÓMEZ 5.824
DÍAZ 5.311
SÁNCHEZ 5.249

Colombiaanse film Pájaros de verano op International Film Festival Rotterdam

Op 23 januari start het International Film Festival Rotterdam (IFFR), het grootste filmfestival van Nederland. Het programma is ook dit jaar weer gevuld met een Colombiaanse productie.

IFFR heeft elk jaar een aantal Latijns-Amerikaanse films in hun programma opgenomen. In de 48ste editie van International Film Festival Rotterdam is ook Colombia vertegenwoordigd met de film “Pájaros de verano” van Cristina Gallego en Ciro Guerra. Het werk van Ciro Guerra was eerder te zien op IFFR, zijn Oscar genomineerde film “El abrazo de la serpiente”. Guerra heeft samen met Cristina Gallego de film “Pájaros de verano” geproduceerd waarin het leven van een inheemse Wayuu-familie in La Guajira wordt gevolgd. Zowel hun levens als hun cultuur staan op het spel door de betrokkenheid met de drugshandel.

Pájaros de verano – Birds of Passage

Het noorden van Colombia, eind jaren zestig. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Birds of Passage lijkt met zijn eerste twintig minuten aan te sturen op een kalm drama rond de eeuwenoude familietradities van het Waayu-volk. Maar dat is slechts het halve verhaal van deze Colombiaanse inzending voor de Oscars.

Terwijl de oudere vrouwen hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. En met de drugs en het geld komt het geweld. In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Waarmee Birds of Passage een verbeelding wordt van het begin van tijdperk Escobar.

https://youtu.be/PXBYEqErLFA

24 gewonden door granaatexplosie in discotheek in El Bagre

Bij een aanslag in een discotheek in El Bagre, in het departement Antioquia, zijn zondag 24 gewonden gevallen.

De aanval vond plaats op zondagavond toen twee mannen op brommers een granaat lanceerden in een groep mensen die met elkaar in gesprek waren.

“Op dit moment hebben we zes mensen in het ziekenhuis van Caucasia die die door de explosie van de granaat gewond zijn geraakt. Er zijn nog eens 18 gewond geraakt door scherven van glazen zijn nu uit de gevarenzone”, aldus de commandant van de politie van Antioquia, kolonel Carlos Sierra.

De autoriteiten schrijven dit feit toe aan een geschil tussen de drugsbendes Clan del Golfo en Caparrapos en voeren een onderzoek uit om de twee verantwoordelijken te stellen voor de aanslag.

Dit was niet de enige misdaad die in het gebied plaatsvond. Diezelfde ochtend hebben de bewoners een vuurgevecht tussen vreemden aan de kaak gesteld dat angst opwekte onder de gemeenschap.

Meer dan 300.000 Venezolanen krijgen een nieuwe verblijfsvergunning

De directeur van Migratie Colombia, Christian Krüger, bevestigde dat vanaf donderdag 27 december meer dan 300.000 Venezolanen, die legaal Colombia zijn binnengekomen, kunnen profiteren van een nieuwe speciale verblijfsvergunning.

Volgens Krüger zijn dit Venezolaanse burgers die het Colombiaanse grondgebied tot 17 december zijn binnengekomen via een immigratiecontrolepost met afgestempeld paspoort.

Deze Venezolanen zijn momenteel in het land, omdat ze nog steeds binnen de wettelijke (aflopende) termijnen bevinden of omdat hun tijd van permanentie is verstreken, maar toch besloten hebben om in Colombia te blijven.

“Het is een maatregel die niet alleen tot doel heeft om de Venezolaanse bevolking de hand te schudden, maar ook om hen te integreren in het actieve leven van ons land,” aldus Krüger.

Deze nieuwe verblijfsvergunning zal deze burgers toegang geven tot overheidsdiensten zoals werk, gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot werkgelegenheid.

De nieuwe speciale verblijfsvergunning wordt verleend met een geldigheidsduur van 90 dagen, verlengbaar tot maximaal 2 jaar.