De kandidaten in Colombia hebben in het weekend hun campagnes afgerond in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 29 mei, waarbij de linkse hoop Gustavo Petro volgens de meeste opiniepeilingen naar verwachting zal winnen.
Petro vatte zijn campagne samen op een overvol Plaza de Bolivar in Bogotá, waarbij hij de nadruk legde op de noodzaak van verandering. “We zijn in het libertaire Bogotá, in het democratische Bogotá, in het Bogotá dat altijd de vlag van rechtvaardigheid en rechten heeft gehesen,” zei Petro, die zei dat “het in liefde is en niet in haat” waar “we eenheid kunnen vinden.”
Hij herinnerde ook aan zijn ontmoeting enkele maanden geleden in het Vaticaan met paus Franciscus, toen deze de encycliek “Fratelli Tutti” citeerde en erop wees dat er “politieke liefde” is, die “liefde voor de armen, liefde voor de zwakste persoon” en voor de “uitgeslotenen” is.
Federico Gutiérrez, de rechtse kandidaat die op de tweede plaats staat bij de kiesintenties, sloot zijn campagne in Medellín af onder zware regenval die zijn bijeenkomst bedierf. Toch drong hij opnieuw aan op gratis onderwijs voor de armen en op zijn wens om het land te “verenigen”. “We gaan het presidentschap winnen om te verenigen”, beloofde Gutiérrez, waarbij hij waarschuwde dat “het belangrijkste hier is om te stoppen met haatzaaiende toespraken”.
Onafhankelijke kandidaat Rodolfo Hernández zei in een video-optreden voor zijn aanhangers verzameld in de stad Piedecuesta dat “we moe zijn van het wachten op alles wat politici ons beloven en niets waarmaken.”
“We zijn moe van alle mislukkingen, maar deze vermoeidheid is geen nederlaag, want we gaan op 29 mei tegen al die dieven stemmen en we zullen ze uit de regering krijgen,” benadrukte hij.
Sergio Fajardo, van de Centro Esperanza Coalitie, benadrukte dat “ik er keer op keer op heb gewezen dat ik hier ben om een andere politiek te bedrijven; ik ga niet deelnemen aan de vernietiging van Colombia, ik ga niet aanzetten tot confrontatie, maar we moeten de aandacht vestigen op wat er gebeurt, want het is ernstig.”
Met ingang van maandag mogen kandidaten volgens de Colombiaanse kieswet geen politieke bijeenkomsten meer bijwonen, het wordt tijd voor de debatten die al door verschillende media zijn aangekondigd.
Tegelijkertijd beginnen Colombianen die in het buitenland wonen hun stem al uit te brengen. “In totaal zijn 972.764 Colombianen gekwalificeerd om hun stemrecht in het buitenland uit te oefenen, van wie 529.087 vrouwen en 443.677 mannen, die hun stem zullen kunnen uitbrengen aan 1.343 stemtafels die zullen worden geïnstalleerd in 250 stembureaus in 67 landen,” aldus het bureau van de kiezersregistratuur.
“Ik verduidelijk dat de verkiezingen niet kunnen worden geannuleerd of uitgesteld, volgens onze reglementen. Het verkiezingsproces begint vanaf de tafel die vandaag wordt geopend in het consulaat van Nieuw-Zeeland,” verklaarde Alexander Vega, hoofd van het bureau van de griffier.
President Iván Duque, die in Zwitserland is om het Wereld Economisch Forum bij te wonen, sloot zich aan bij de woorden van Vega: “Hier kan niemand denken dat verkiezingen zullen worden opgeschort of dat er staatsgrepen zullen worden gepleegd; ik ben een democraat geweest, ik ben een democraat, ik heb dictators aan de kaak gesteld”.
Petro, kandidaat van het Historisch Pact, een samenraapsel van linkse organisaties, had twijfels geuit over het verkiezingsproces.