Colombia gaat Oekraïense militairen trainen in het onschadelijk maken van landmijnen

Een team van Colombiaanse militairen zal naar Europa reizen om hun Oekraïense collega’s te trainen in ontmijningstechnieken, zei de minister van Defensie van Colombia maandag.

Door het bijna 60 jaar durende interne conflict tussen de strijdkrachten, linkse rebellen, rechtse paramilitairen en drugskartels is Colombia volgens de Verenigde Naties een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld. Landmijnen hebben in Colombia sinds 1990, volgens de regering, aan 2.342 mensen het leven gekost en bijna 10.000 mensen verwond.

Zowel Russische soldaten als Oekraïense autoriteiten hebben gezegd dat ze landmijnen zullen ruimen op verschillende plaatsen in Oekraïne tijdens de aanhoudende invasie die Rusland in februari heeft gelanceerd.

De experts uit Colombia, dat een NAVO-partner is, werden door de Verenigde Staten uitgenodigd om de training te geven, zei de Colombiaanse minister van defensie Diego Molano in een verklaring.

“Deze training zal worden gegeven door 11 militaire ingenieurs die naar een NAVO-lidstaat zullen gaan die een buurland is van Oekraïne,” zei Molano.

Bron :
Foto:Ejército Nacional de Colombia