23 doden bij rellen in gevangenis Bogotá

Bij protesten in een gevangenis in Bogotá zijn 23 gevangenen omgekomen en 83 gewond geraakt. Dat maakte de minister van Justitie vandaag bekend. De gevangen protesteerden tegen het gebrek aan maatregelen van de gevangenisautoriteiten om het coronavirus aan te pakken.

Zaterdag ontstonden er protesten in meerder gevangenissen, met name in gevangenis La Modelo in de Colombiaanse hoofdstad. Er werden branden gesticht, er waren confrontaties met bewakers en gevangenen probeerden te ontsnappen.

Tweeëndertig gevangenen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, zei de minister van Justitie Margarita Cabello Blanco in een videoboodschap. Zeven gevangenisbewakers raakten gewond waarvan twee bewakers in kritieke toestand zijn.

“Vandaag is een zeer trieste en pijnlijke dag,” zei Cabello Blanco. “Gisteravond was er een massale criminele ontsnappingspoging in de gevangenis van La Modelo en rellen in verschillende detentiecentra in het land.”

De minister sloot ook uit dat  de situatie is ontstaan omdat een deel van de gevangenen besmet zouden zijn met het coronavirust. “Er is geen gezondheidsprobleem dat dat plan of die rellen zou hebben veroorzaakt. Vandaag de dag is er geen enkele besmetting en is er ook geen enkele gevangene of bewaker die het Coronavirus heeft.

Volgens de autoriteiten was het een gecoördineerde protest. Het protest richtte zich tegen het in de ogen van de gevangenen ineffectieve beleid van de gevangenis om hen te beschermen tegen het coronavirus.

De burgemeester van Bogotá heeft extra versterking ingezet om de rust te bewaren en de veiligheid van omwonenden te garanderen.

Bron :
Foto:José Vargas