7 landen ondertekenen Amazone-pact in Colombia

In Colombia heeft het crisisoverleg over het Amazonegebied geleid tot de ondertekening van een pact. Zeven van de negen Amazone-landen beloven concrete maatregelen te nemen om het tropische regenwoud beter te beschermen.

Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname hebben samen een aantal doelstellingen opgesteld. Zo willen de landen een waarschuwingssysteem creëren dat branden zo snel mogelijk opspoort. Inheemse groepen in de Amazone moeten daarnaast een grotere rol gaan spelen bij de duurzame ontwikkeling van het regenwoud. Er wordt ingezet op meer herbebossing en een fonds opgericht om onderzoeksprojecten te financieren. Ze gaan ook inlichtingen uitwisselen om drugshandel en illegale mijnbouw te bestrijden.

De regionale top over het Amazonegebied vond plaats in de Colombiaanse stad Leticia, bij het drielandenpunt met Brazilië en Peru. Venezuela, ook een belangrijk Amazone-land, was niet uitgenodigd op de topontmoeting. De Braziliaanse president Bolsonaro was niet bij de top aanwezig vanwege een operatie. Hij sprak zijn collega’s toe in een videoboodschap waarin hij opnieuw de soevereiniteit benadrukte van de landen waar de Amazone ligt. „Die is niet onderhandelbaar.”

Bron :
Foto:metrolatam