Akkoord over vrijlaten kindsoldaten in FARC-kampen

De onderhandelaars van de Colombiaanse regering en FARC hebben een overeenkomst bereikt om kindsoldaten geleidelijk aan de rebellenkampen te verlaten.

Zondag in Havana, waar sinds november 2012 vredesgesprekken plaatsvinden, hebben onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging de FARC dit bekend gemaakt.

“We hebben een historische overeenkomst bereikt om kinderen uit de oorlog te halen”, reageerde president Juan Manuel Santos via Twitter.

Binnenkort zullen de kindsoldaten de rebellenkampen verlaten, herenigd worden met hun families en een opleiding krijgen.

De beide partijen kwamen overeen dat kinderen van de Farc onder de 14 jaar ongestraft zullen blijven, en leden van 14 tot 18 jaar zullen in ieder geval vrijgesproken worden van opstand.

De FARC is de grootste en oudste guerrillabeweging in Latijns-Amerika en bezette ooit grote gebieden in Colombia. Door een hard beleid tegen deze opstand is de FARC door de jaren heen verzwakt geraakt, maar is nog steeds actief in 24 van de 32 Colombiaanse departementen met zo’n 8.000 strijders. Het conflict tussen het Colombiaanse leger, linkse rebellengroepen en rechtse paramilitairen duurt al meer dan een halve eeuw en eiste meer dan 220.000 levens en miljoenen vluchtelingen.