‘Als ELN alle gijzelaars vrijlaat kunnen volgende week de vredesbesprekingen beginnen’

President Santos heeft aangekondigd dat wanneer de guerrillabeweging ELN al haar gijzelaars vrijlaat er volgende week de fase van vredesbesprekingen kunnen starten.

“Als zij de gijzelaars vrijlaten kunnen wij de week daarop aankondigen dat de publieke fase van de vredesbesprekingen kan starten”, zei het staatshoofd op een evenement in Ciénaga in het Caribische departement Magdalena.

Op 30 maart kondigden de Colombiaanse regering en het ELN aan de oriënterende fase te hebben afgerond en de agenda voor vredesonderhandelingen klaar te hebben liggen. De fase van de vredesbesprekingen zijn nog niet in actie gezet vanwege een voorwaarde die de president stelt.

Santos zegt sinds de bekendmaking van de agenda dat de vredesgesprekken pas kunnen starten als het ELN al hun gijzelaars vrijlaat.

De president prees de aankondiging van ELN van afgelopen zondag dat zij de komende dagen geen aanvallen zullen uitvoeren om een goed verloop van het referendum over het vredesakkoord op 2 oktober te garanderen.

Als reactie op de woorden van de president liet het ELN via Twitter weten dat ze klaar zijn voor de publieke fase om continuïteit te geven aan het akkoord van 30 maart en oplossingen te vinden voor de problemen.