Arme inwoners van Bogotá protesteren tegen gebrek aan hulp tijdens quarantaine

Bewoners in de arme wijken van Bogota blokkeerden donderdag straten uit protest tegen de regering die hen voedselpakketten had beloofd, maar deze niet nakwam.

President Ivan Duque en burgemeester Claudia Lopez van Bogota hebben miljoenen peso’s aan hulp aangekondigd voor de armeren in de samenleving die hun inkomen hebben verloren als gevolg van de Lock down die verspreiding van het coronavirus tegen moet houden.

De inwoners in het zuiden van Bogota hebben gezegd dat ze nog steeds geen hulp hebben ontvangen. Velen lijden honger omdat ze niet kunnen werken vanwege de quarantaine in het land die tot 27 april duurt.

De regering beloofde voedselsteun en financiële compensatie, die aan meer dan 1 miljoen gezinnen ten goede zou komen, maar Lopez erkende vertragingen in het leveren van hulp. De inwoners, die vaak afhankelijk zijn van de straathandel, beschikken niet over financiële reserves, waardoor zij zonder eten komen te zitten. Steeds meer gezinnen hangen een rode lap of T-shirt uit hun raam, een teken dat een huishouden zonder voedsel zit en in de hoop dat anderen hen kunnen helpen.

In de buurt van La Colombianita bouwden demonstranten barricades met grote vuilnisbakken en brandende banden. Volgens de bevelhebber van de stadspolitie Oscar Gomez Heredia werd er tijdens de protesten een poging gedaan om een supermarkt te plunderen. Dat werd voorkomen door een interventie van de oproerpolitie, die traangas inzette om de zogenaamde vandalen uit een te drijven.

Bron :
Foto:Jose Luis Guzmán