Avianca vraagt faillissement aan in de Verenigde Staten

Avianca, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Latijns-Amerika, heeft zondag in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd vanwege de enorme omzetdaling door de coronapandemie.

De Colombiaanse vliegtuigmaatschappij heeft via de zogenaamde Chapter 11-procedure in de Verenigde Staten bescherming aangevraagd tegen haar schuldeisers en zegt dat het coronavirus de grootste uitdaging in zijn 100-jarige geschiedenis is geweest.

In een aanvraag bij een faillissementsrechtbank in New York, zei het dat de maatregel nodig was om ervoor te zorgen dat Avianca “te voorschijn kan komen als een betere, efficiëntere luchtvaartmaatschappij die nog vele jaren opereert”. Het doel van de aanvraag is om banen te behouden en zichzelf economisch te herpositioneren.

“Avianca wordt geconfronteerd met de meest uitdagende crisis in onze 100-jarige geschiedenis, nu we de gevolgen van de Covid-19-pandemie ondervinden”, aldus de Nederlandse Anko van der Werff, algemeen directeur van Avianca. “Het aangaan van dit proces is een noodzakelijke stap om onze financiële uitdagingen aan te gaan.”

Avianca is in Latijns-Amerika de tweede in omvang alleen voor Chili’s Latam en is de op één na oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld achter de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Het begon in 1919 in de Colombiaanse stad Barranquilla, slechts 16 jaar na de historische eerste vlucht van de gebroeders Wright.

De luchtvaartmaatschappij vervoert jaarlijks 30 miljoen passagiers en is direct en indirect verantwoordelijk voor 21.000 banen in Latijns-Amerika, waarvan 14.000 in Colombia.

Bron :
Foto:Avianca