Bijna 1 miljoen dollar beloning voor de vangst van voormalig guerrillacommandant

Het vredestribunaal heeft vrijdag het bevel gegeven om een voormalige ex-guerrillacommandant van de FARC te arresteren wegens het schenden van het vredesverdrag. De Colombiaanse regering reageerde daarop door een beloning uit te loven van 930 duizend dollar voor de aanhouding van Hernan Dario Velasquez Saldarriaga, ook bekend onder de naam El Paisa.

De Colombiaanse minister van Defensie Guillermo Botero, maakte de beloning van 3000 miljoen pesos (930 duizend dollar) via zijn twitteraccount bekend.

De ex-guerrillacommandant van de FARC, El Paisa, is drie keer niet komen opdagen voor het vredestribunaal. Velasquez’ verblijfplaats is sinds juni 2018 onbekend. Hij verliet toen het zuidelijke junglegebied om weer te integreren in de samenleving en zich te laten berechten voor het vredestribunaal. Velasquez wordt beschuldigd van moorden en ontvoeringen, maar liet zich niet verschijnen op het vredestribunaal.

Het vredestribunaal is een onderdeel van het vredesakkoord dat is afgesloten tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC. Het komt voort uit de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak (JEP). Deze wet regelt het vredestribunaal die ernstige misdaden moet berechten die zijn begaan tijdens het conflict.

Bron :
Foto:elcolombiano