Bouw metro Bogotá officieel begonnen

Vandaag is de start van de bouw begonnen van de metro in Bogotá. Burgemeester Claudia López was dinsdagochtend samen met het Chinese consortium APCA Transmetro, die verantwoordelijk is voor de bouw van het metronetwerk, aanwezig bij de ceremonie.

Om 8:00 uur ’s ochtends startte de burgemeester van Bogotá officieel de bouw van de eerste metrolijn van de hoofdstad. López en APCA Transmetro ondertekende gezamenlijk de akte van de start van het megaproject dat rechtstreeks werd uitgezonden door de lokale televisie en via sociale netwerken.

“Vele jaren zijn verstreken, maar eindelijk is deze droom van Bogota werkelijkheid geworden. Er is geen ander bouwwerk waar men meer naar verlangt en de zielen van de mensen in Bogota meer opwindt dan de metro. De metro is veel meer dan een vervoersmiddel, het is vooral een symbool van eenheid, van gelijkheid, van transformatie van onze samenleving,” zei de burgemeester van de hoofdstad, Claudia López.

“Vanaf vandaag maakt de metro deel uit van ons leven. We zullen het daar zien voor de komende generaties, die ons eraan herinneren hoeveel we in staat zijn als we samenwerken,” zei Lopez.

Volgens het district van Bogotá zal de metro dit jaar en volgend jaar, 3.276 directe banen en 13.842 indirecte banen opleveren. “Op deze manier zal het bijdragen aan de economische reactivering van de stad,” zei López.

Het Chinese consortium bestaat uit de bedrijven China Harbour Engineering Company Limited en Xi’An Metro Company Limited. Beide bedrijven hebben deelgenomen aan de aanleg van de metro’s van onder andere Hong Kong, Singapore, Wuhan, Kuala Lumpur en Sydney.

“We hebben het over een project dat meer dan 20 biljoen peso’s (4,4 miljard euro) kost. Dit is het grootste infrastructuurproject dat ooit in het land is ontwikkeld. We willen dat Bogotá dit moderne, schone transport krijgt, dat ook verbinding maakt met verschillende knooppunten in de stad. De reactivering is een onstuitbare realiteit en dit werk zal een bijdrage leveren aan dit proces in het hele land”, zei president Iván Duque.

De bouw van het megaproject zal in drie fasen worden uitgevoerd. Het metronetwerk zal bestaan uit 16 stations voor maximaal 60 treinen die elk een capaciteit van 1.800 personen hebben. In 2027 moet het project klaar zijn voor testritten en zal het in 2028 gereed zijn voor commercieel gebruik.

Bron :
Foto:Metro de Bogotá