Chili biedt vredesbesprekingen tussen Colombia en ELN in eigen land aan

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Ampuero (foto), zei vrijdag dat Chili bereid is als gastland op te treden voor de volgende vredesbespreking tussen de regering van Colombia en guerrillabeweging ELN. Het aanbod van Chili komt nadat Ecuador eerder deze week had aangekondigd de vredesbesprekingen niet meer te willen ondersteunen.

Vorige maand werden in Quito de veertien maanden durende vredesbesprekingen tussen Colombia en ELN hervat na een onrustige periode tussen beide partijen.

De gewelddadigheden van Colombiaanse gewapende groeperingen in Ecuador, waaronder de recente ontvoering en moord op twee journalisten door voormalige leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), hebben president Lenin Moreno ertoe aangezet zijn rol als gastland op te schorten.

Het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het bereid was om als nieuwe locatie te dienen om Colombia te helpen “zo snel mogelijk” een oplossing voor het conflict te bereiken.

Chili staat samen met Brazilië, Cuba, Noorwegen en Venezuela ook garant voor de onderhandelingen.