Colombia, de voorraadschuur van de wereld voor 2030

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties zal de wereldwijde voedselconsumptie in 2030 met 50 procent zijn toegenomen. Colombia is een van de landen met het grootste landbouwpotentieel ter wereld.

Colombia wordt door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties gezien als een van de landen met het grootste landbouwpotentieel ter wereld. In 2030 zal de wereldbevolking meer dan 8,3 miljoen mensen tellen, waardoor de voedselconsumptie met 50% zal toenemen. Colombia heeft de ideale landbouwgrond om één van de landen te zijn die aan deze vraag kan voldoen.

Volgens het Colombiaanse ministerie van Landbouw heeft Colombia 114 miljoen hectare, waarvan 44,8 miljoen hectare geschikt is voor de landbouw, veeteelt en bebossing. De Colombiaanse landbouwproductie is tussen 2010 en 2015 jaarlijks met 6,8% gegroeid en vindt inmiddels plaats op 4,5 miljoen hectare.

Gewassen gedijen 365 dagen per jaar, veel bodems zijn van vulkanische oorsprong, in het land wonen mensen die deskundige kennis bezitten en spaarzaam met de natuurlijke bronnen omgaan, dat zijn enkele van de sterke punten van Colombia die worden getoond in de reclamecampagne van deze sector genaamd ‘Colombian food, as exciting as its origin’.

De EU is een van de belangrijkste partners van Colombia. Met een vijfjarige handelsovereenkomst is het bedrijfsleven gestimuleerd door Europese kopers die betere prijzen voor kwaliteitsproducten vonden. De waarde van de Colombiaanse export naar de EU, die niet uit de mijnbouw stamde, bedroeg voorheen circa 163 miljoen Amerikaanse dollar per maand, terwijl deze waarde momenteel op circa 191 miljoen Amerikaanse dollar ligt en verder stijgt. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste afnemers van Colombiaanse levensmiddelen binnen de EU.