Colombia eist dat Facebook gebruikersdata beter beschermt

Colombia heeft Facebook een ultimatum gesteld om zijn veiligheidsmaatregelen te versterken om de persoonlijke gegevens van Colombiaanse gebruikers beter te beschermen.

“Facebook heeft tot 14 juni dit jaar de tijd om bruikbare, effectieve beveiligingsmaatregelen door te voeren, die vervolgens moeten worden gecertificeerd om onbevoegd of frauduleus gebruik van persoonsgegevens te verhinderen,” zegt de Colombiaanse Toezichthouder van Industrie en Handel (SIC).

“De verbeteringen van de veiligheid zullen de 31 miljoen Colombianen, die Facebook hebben, helpen beter te beschermen,” aldus SIC.

Het gaat zowel om het implementeren van nieuwe maatregelen als het verbeteren van de bestaande beveiliging om de persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen. Specifiek gaat het dan om het voorkomen van ongeautoriseerde of frauduleuze toegang tot of gebruik van gegevens.

Volgens de toezichthouder voor industrie en handel is het businessmodel van Facebook gebaseerd op het verzamelen, gebruiken en het delen van de informatie van gebruikers. “Vanwege de hoeveelheid en inhoud van de informatie die het verwerkt, heeft Facebook de taak om meer dan zorgvuldig te zijn bij het verwerken van data, om zo de privacy van gebruikers te kunnen garanderen”, aldus SIC.

De gelijkaardige maatregelen tegen Facebook zijn eerder goedgekeurd door Australië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Ierland en Nieuw Zeeland.

De sociale netwerksite is niet het eerste bedrijf in Silicon Valley dat de toorn van de SIC onder ogen ziet. In december kreeg Uber de opdracht zijn activiteiten in het Zuid-Amerikaanse land te staken nadat de SIC had gezegd dat het de concurrentieregels had overtreden.

Bron :
Foto:Kon Karampelas