Colombia en Peru scharen zich achter Mexico na conflict met Trump

Colombia en Peru scharen zich achter Mexico, nu de goede relatie tussen Mexico en de Verenigde Staten schade heeft opgelopen. Beide landen verenigen zich met Mexico als het land geconfronteerd wordt met een onzekere economische toekomst en wanneer het worstelt met een crisis met de Verenigde Staten.

De Peruaanse president Kuczynski zei tijdens zijn bezoek aan Colombia dat de landen die bij de Pacifische Alliantie horen, zich moeten inspannen om vrij met elkaar en in de wereld te kunnen handelen.

De Pacifische Alliantie bestaat uit Chili, Colombia, Mexico en Peru. Het werd in 2011 opgericht om samen een handelsblok te vormen tegen snelgroeiende economieën in Azië. Het doel van de alliantie is om economische groei te bevorderen en concurrentie tussen de vier landen te verminderen.

“Op dit moment wordt een van ons geconfronteerd met ernstige moeilijkheden waar hij niets aan kan doen”, zei Kuczynski in gezelschap met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. “We moeten samen optrekken met onze idealen en wereldwijde handel die ons zoveel goeds heeft gebracht.”

Hoewel Kuczynski de naam van Trump niet heeft genoemd, was het duidelijk dat hij met zijn boodschap onvrede uitsprak over de manier waarop de VS onder Trump omgaat met zijn trouwe bondgenoten in Latijns-Amerika.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een besluit over veiligheid ondertekend waarin ook de bouw van een muur op de grens met Mexico is vastgelegd. Trump wil een muur tussen beide landen om illegale immigratie en illegale drugshandel tegen te gaan. Hij wil dat Mexico de muur betaalt en heeft gedreigd dat de muur mogelijk betaald zou kunnen worden uit een verhoging van de belasting op Mexicaanse producten. Trump heeft ook gedreigd om het regionale handelsakkoord NAFTA te verscheuren als hij niet opnieuw kan onderhandelen om meer voordelen voor de V.S. te waarborgen.

De relatie tussen de VS en Mexico staat hierdoor onder druk. De Mexicaanse president Peña Nieto zou naar Washington gaan voor een bezoek, maar het overleg met Trump zegde hij donderdag af. Nieto wil niet betalen voor de grensmuur die Trump wil bouwen op kosten van Mexico. Beide presidenten hebben vrijdag een telefoongesprek gehad. In het telefoongesprek erkenden de twee hun verschil van mening en beloofden ze er samen uit te komen.

“Er hangen wolken van onzekerheid in deze wereld”, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. “We willen aansluiten bij de oproep van de landen die zich houden aan de principes die zo goed voor de wereld zijn geweest: vrijhandel, respect voor de verdragen … multilaterale oplossingen”