Colombia en VS nemen in gezamenlijke operatie meer dan 7,5 ton cocaïne in beslag

De Colombiaanse regering meldde woensdag dat Colombia en de Verenigde Staten in een gezamenlijke operatie meer dan 7,5 ton cocaïne met een waarde van 286 miljoen dollar in beslag hebben genomen.

De verdovende middelen waren vermengd met een bouwproduct en werden vervoerd tussen de Colombiaanse havenstad Cartagena en Panama.

De drugs behoorden tot de Clan del Golfo, een georganiseerde bewapende groep, en moesten door andere criminele organisaties in Centraal-Amerika en Europa worden ontvangen.

De potentiële productie van pure cocaïnehydrochloride in Colombia is vorig jaar met 1,5% gestegen tot 1.137 ton, zei het United Nations Office on Drugs and Crime vorige maand, ook al nam het areaal beplant met cocaplanten, het belangrijkste ingrediënt voor cocaïne, af.

Ondanks tientallen jaren van inspanningen op het gebied van drugsbestrijding blijft Colombia ’s werelds grootste cocaïneproducent. Linkse rebellen, misdaadbendes en voormalige rechtse paramilitairen zijn allemaal betrokken bij de productie en het transport naar consumenten die grotendeels in Noord-Amerika en Europa zijn gevestigd, volgens veiligheidsbronnen.

Bron :
Foto: Policía Nacional Colombia