Colombia erkent Palestina als onafhankelijke staat

Colombia heeft Palestina officieel erkend als “vrije, onafhankelijke en soevereine staat”.

Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat voormalige president Juan Manuel Santos het besluit heeft genomen de dag nadat de Israëlische president Netanyahu de reis naar Colombia annuleerde.

Colombia erkende Palestina als soevereine staat op 3 augustus voordat de nieuwe president Ivan Duque aan het bewind kwam, zoals blijkt uit een brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken die woensdag openbaar werd gemaakt.

“Ik wil u er graag van op de hoogte brengen dat president Juan Manuel Santos in naam van de Colombiaanse regering besloten heeft Palestina te erkennen als een vrije, onafhankelijke en soevereine staat”, aldus de brief van 3 augustus. De nieuwe president heeft als reactie op de brief aangegeven de uitspraak te herzien

De Palestijnse ambassade in Bogota gaf het volgende als reactie op de brief: “We danken de Colombiaanse regering voor deze beslissing en zijn er zeker van dat de beslissing ertoe zal bijdragen de noodzakelijke omstandigheden te creëren voor de zoektocht naar vrede in het Midden-Oosten”, luidt het.

Ondertussen hebben al meer dan 130 landen Palestina erkend. Onder meer de Verenigde Staten en veel Europese landen beschouwen Palestina echter nog niet als onafhankelijk. Volgens hen moet er eerst een tweestatenoplossing met Israël komen.