Colombia protesteert tegen schending luchtruim door Rusland

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken meldde dat Russische vliegtuigen herhaaldelijk de door Colombia vastgestelde voorwaarden voor toestemming om te vliegen schenden

De Colombiaanse regering heeft besloten een nota van protest te sturen naar de Russische ambassadeur in Colombia, Nikolai Tavdumadze, over een Russisch vliegtuig dat het luchtruim van het land heeft geschonden, liet de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Claudia Blum maandag weten.

“Namens de regering van Colombia heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een officiële nota gestuurd naar de Russische ambassadeur in Bogota, waarin het een sterk protest uitdrukt over de situatie met een Russisch vliegtuig dat op 19 april het luchtruim van Colombia heeft geschonden,” verklaarde Blum. Haar videoboodschap werd gepubliceerd het Twitter-account van het ministerie.

De minister wees erop dat Russische vliegtuigen herhaaldelijk de door Colombia vastgestelde voorwaarden voor het verkrijgen van toestemming om te vliegen schenden. “Ambassadeur Tavdumadze werd geïnformeerd over het belang van een snelle reactie van de Russische regering die zou garanderen dat ernstige en systematische schendingen van het luchtruim van Colombia zich niet zullen herhalen,” benadrukte Blum.

De Russische ambassadeur bevestigde tegenover het Russisch persbureau TASS, dat hij door het Colombiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken was opgeroepen voor een gesprek met de minister.

Eerder deelden vertegenwoordigers van de Colombiaanse luchtmacht mee dat ze een onderscheppingsteam hebben gestuurd als reactie op een Russisch Il-96 vliegtuig dat het luchtruim van het land schond. Volgens de luchtmacht had het vliegtuig een vergunning om over Colombiaans grondgebied te vliegen, maar het drong het luchtruim van Colombia binnen via een andere zone dan was toegestaan.

Bron :
Foto:lafm.com.co