Colombia trekt vredesonderhandelaars met ELN in Cuba terug

De vredesonderhandelaars van de regering die in Cuba onderhandelen met de guerrillabeweging ELN zijn terug gestuurd naar Colombia.

In een persverklaring werd aangekondigd dat het zijn vertegenwoordigers heeft teruggetrokken uit de vredesonderhandelingen met de laatste linkse rebellengroepering van het land.

Tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis in Bogota zei Miguel Ceballos (foto), de Hoge Commissaris voor Vrede, dat het besluit niets te maken had met de onderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), maar een “volledig administratieve” beslissing.

“De vertegenwoordigers, die door de vorige regering (president Juan Manuel Santos) zijn gemachtigd te onderhandelen met het ELN, hadden hun contract op 3 augustus beëindigd”, zei Ceballos. De Hoge Commissaris voor Vrede zei: “Het is geen nieuw besluit, het is een zuiver administratieve procedure waarmee deze benoeming voor de vertegenwoordigers is geëindigd, evenals voor de leden van het technisch comité dat deelnam aan de besprekingen over het staakt-het-vuren”.

Ceballos zei dat de onderhandelingen zouden worden hervat en dat de officiële woordvoerders zouden worden benoemd wanneer het ELN stopt met zijn criminele activiteiten en alle ontvoerde mensen in hun macht vrijlaat.

Deze zet van de huidige Colombiaanse regering van president Ivan Duque kwam een paar uur nadat ELN de vrijlating van een 15-jarig meisje in het westelijke departement Chocó bevestigde. Het meisje werd begin september ontvoerd omdat het naar verluidt een medewerker van het Colombiaanse leger zou zijn.

Hoewel de guerrilla deze maand tot nu toe negen mensen heeft overgedragen aan de autoriteiten, wordt aangenomen dat het nog steeds meer dan 10 gijzelaars vasthoudt.

De vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en het ELN begonnen in februari 2017 in Quito, Ecuador en verhuisden later naar Cuba.

De laatste gespreksronde eindigde op 1 augustus, tijdens de laatste dagen van het voorzitterschap van Juan Manuel Santos.