Colombia verbiedt testen van cosmetica op dieren

De Colombiaanse Senaat heeft het gebruik van dieren voor cosmetische tests verboden. Vandaag, na het vierde en laatste debat, is het wetsvoorstel goedgekeurd.

De wet treedt over vier jaar in werking en is van toepassing op alle cosmeticaproducten en -ingrediënten, zowel geïmporteerd als gefabriceerd in Colombia.

Het wetsvoorstel was al eerder aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, maar door enkele wetswijzigingen in de Senaat, onder meer om de steun voor proefdiervrij onderzoek te versterken, zal de wet vóór 20 juni worden verzoend tussen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Juan Carlos Losada, vertegenwoordiger van de Liberale Partij en een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, legde op zijn Twitter-account de details van het project uit.

Losada zei onder andere dat het niet de bedoeling is “om beperkingen op te leggen aan farmaceutische onderzoekers”. “Het wetsvoorstel verwijst alleen naar het gebruik van dieren in cosmetische tests, toiletartikelen en absorptiemiddelen,” legde hij uit.

“Het is een project dat bijdraagt aan het leven van de dieren en hun rechten verdedigt. De definitie van het project omvat alle dieren, huisdieren, wilde en bedreigde dieren, allemaal”, legde Losada uit in het laatste debat.

Volgens senator Richard Aguilar, co-auteur van het wetsvoorstel, worden er ongeveer 12 miljoen dieren gebruikt voor chemische testen en daar moet een einde aan komen. “Wij zijn het eerste land in de regio dat experimenten met dieren voor cosmetische doeleinden verbiedt, en dit project is een cruciaal project voor de mensheid, waarbij de planeet ons de mogelijkheid geeft om elk soort leven te veranderen en te respecteren,” legde Aguilar uit. “Zodra de wet wordt ingevoerd, is het in Colombia verboden om te experimenteren, te produceren, te importeren, te exporteren en te commercialiseren met elk product dat is getest op dieren”, zei hij.

Degenen die de wet overtreden kunnen zwaar worden gestraft met boetes die variëren van 133 tot 50.000 keer het wettelijke minimumloon.

Als de wet eenmaal is ondertekend, zal Colombia zich aansluiten bij bijna 40 landen wereldwijd met een dergelijk verbod.

Bron :
Foto:Simona Robová